Business & Finance Παρασκευή 25/02/2022, 10:54
ΑΓΟΡΕΣ

Υποβαθμίσεις από Goldman Sachs: Ουκρανική «σκιά» στις ευρω-αγορές για μήνες

Υποβαθμίσεις από Goldman Sachs: Ουκρανική «σκιά» στις ευρω-αγορές για μήνες

Σε υποβάθμιση των στόχων της για τους ευρωπαϊκούς δείκτες προχωρά η Goldman Sachs, καθώς προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης θα επιβαρύνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για μήνες.

«Λόγω της σύγκρουσης, της μείωσης της διάθεσης για ρίσκο –μέρος της οποίας αναμένεται να επιμείνει- και της επίπτωσης στο μείγμα ανάπτυξης/πληθωρισμού, μειώνουμε τις τιμές-στόχους», αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs σε έκθεσή τους.

Ο νέος στόχος για τον Europe Stoxx 600 Index σε ορίζοντα 12 μηνών τίθεται στις 490 μονάδες, έναντι 530 μονάδων προηγουμένως, κάτι που σημαίνει ότι το 2022 θα κλείσει χωρίς κέρδη για τις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο δείκτης Euro Stoxx 50 εκτιμάται ότι θα κινείται στις 4.300 μονάδες σε έναν χρόνο, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 4.800 μονάδες. Όμως, ο στόχος για τον FTSE 100 του Λονδίνου αναβαθμίζεται στις 8.100 μονάδες από τις 7.900 μονάδες, καθώς ο δείκτης έχει φανεί πιο ανθεκτικός στις αυξήσεις επιτοκίων και την κλιμάκωση του ενεργειακού κόστους.

Πρόκειται για ξεκάθαρη επιδείνωση των προοπτικών των ευρωπαϊκών μετοχών, οι οποίες στην έναρξη της χρονιάς μιλούσαν για συνέχιση του μετα-πανδημικού ράλι και υπερ-αποδόσεις έναντι των αντίστοιχων αμερικανικών.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιτείνει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, ενώ το ράλι στις τιμές των εμπορευμάτων φουντώνει τον πληθωρισμό. Το κύμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας αναμένεται να πλήξει την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία έχει μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση αλλά και στενότερους οικονομικούς δεσμούς με τη χώρα, από άλλες οικονομίες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News