ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στις 950 μονάδες, με άλμα έως 4% στα διυλιστήρια

Στο +0,5% και τις 949 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στις 950 μονάδες, με άλμα έως 4% στα διυλιστήρια

Μικρά κέρδη εμφάνισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τα στηρίγματα σε ΕΛΠΕ και Motor Oil έδωσαν την κατάλληλη ώθηση, ώστε να απορροφηθούν οι πιέσεις της Coca – Cola και η ελληνική αγορά να επιστρέψει στο ψυχολογικό όριο των 950 μονάδων. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο κατά 0,53% και ενισχύθηκε στις 949,22 μονάδες, κοντά στο υψηλό ημέρας, κερδίζοντας πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (944,18 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε εννέα μονάδες (από 943,72 έως 952,33 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα, φθάνοντας μετά βίας τα 70 εκατομμύρια ευρώ. 

Το θετικό πρόσημο, παρά την ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα, οφείλεται εν πολλοίς στη μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία εκτοξεύθηκε κατά 4% και έφθασε μία ανάσα από τα 7 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020. Κατά 3,5% αυξήθηκε και η μετοχή της Motor Oil, χάρη στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

Στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρείχαν, επίσης, οι μετοχές των Jumbo – Lamda Development, οι οποίες ενισχύθηκαν πέριξ του 2,5%. Η μετοχή του ΟΤΕ ακολούθησε στο +2,1%, ενώ η μετοχή της Viohalco έκλεισε στο +1,8% και τα 4,6 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Coca – Cola υποχώρησε άνω του 2% και οπισθοχώρησε στα 26,7 ευρώ, δίνοντας συνέχεια στις ρευστοποιήσεις των τελευταίων ημερών (-3,4% χθες), ως απόρροια των ανησυχιών για τις επιπτώσεις της ρωσο-ουκρανικής κρίσης (η Ρωσία συγκαταλέγεται στις κορυφαίες αγορές δραστηριοποίησης). Πτώση κατά 3,7% σημείωσε και η μετοχή της Σαράντης.

Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικές προκλήσεις  

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία εξακολουθούν να μονοπωλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον, με τους αναλυτές να σπεύδουν να αποτιμήσουν όλα τα πιθανά σενάρια, συμπεριλαμβανομένου κι αυτού της ευρείας πολεμικής σύγκρουσης, κάτι βέβαια που προς ώρας συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες.

Η Δύση, στο μεταξύ, επέβαλε χθες το πρώτο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, το οποίο όμως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αρκετά ισχυρό, ώστε να πλήξει σημαντικά την πορεία της ρωσικής οικονομίας, καθώς αφήνει εκτός στόχου τον ενεργειακό τομέα.

Την ίδια ώρα, όσον αφορά την εγχώρια ειδησεογραφία, σιγά – σιγά η ελληνική αγορά εισέρχεται σε τροχιά δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων, με τον ΟΤΕ και τα Ελληνικά Πετρέλαια να αποτελούν τους δύο πρώτους «μεγάλους» που θα ανακοινώσουν τα μεγέθη του δ’ τριμήνου.

Οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι οι ελληνικές εισηγμένες θα συνεχίσουν σε τροχιά ανάκαμψης, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβάλλει στην έτι μεγαλύτερη βελτίωση της εικόνας του ταμπλό. Αρκεί, βέβαια, να αποφευχθεί μια βίαιη διόρθωση στις ξένες αγορές.

Μικρά κέρδη στις τράπεζες   

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος εμφάνισε μικρά κέρδη κατά 0,62% και καθορίστηκε στις 723,46 μονάδες, αν και τερμάτισε σχεδόν 10 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με το υψηλό ημέρας (732 μονάδες). 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,6% και προσέγγισε το τεχνικό σημείο των 3,7 ευρώ. Η μετοχή της Πειραιώς ακολούθησε στο +1,1% και έφθασε μία ανάσα από το 1,6 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank έμεινε αμετάβλητη στο 1,35 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank κατέγραψε μικρή άνοδο κατά 0,40% και έκλεισε στο 1,14 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 0% 1,35 ευρώ   
  • Eurobank +0,40% 1,1435 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα +1,58% 3,67 ευρώ   
  • Πειραιώς +1,09% 1,576 ευρώ   

Επικράτηση των αγοραστών  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή των ΕΛΠΕ ξεχώρισε στο +4% και τα 6,97 ευρώ, αφενός χάρη στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου, αφετέρου εν όψει της δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων. Κατά +3,5% ενισχύθηκε και η μετοχή της Motor Oil.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca – Cola έδωσε συνέχεια στο χθεσινό -3,4%, καθώς σήμερα υποχώρησε κατά 2,2% και οπισθοχώρησε στα 26,7 ευρώ, υπό τον φόβο των επιπτώσεων της ρωσο-ουκρανικής κρίσης. Απώλειες κατά 3,7% εμφάνισε και η μετοχή του Σαράντη.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Intrakat αυξήθηκε άνω του 7%, ενώ κέρδη κατά τουλάχιστον 2% παρατηρήθηκαν στις μετοχές των Autohellas – Cenergy. Αντίθετα, η μετοχή της Entersoft υποχώρησε κατά 2,3%.

Συνολικά, 62 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 39 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 19 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 69,5 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς           

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΠΕ: Με άνοδο 5% η μετοχή το τελευταίο διήμερο

Euroxx: Βλέπει το ΧΑ πολύ πάνω από τις 1.000 μονάδες – Τα top picks

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News