Business & Finance Πέμπτη 24/02/2022, 19:33
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς εξηγείται το σημερινό -13% στη μετοχή της Σαράντης

Πώς εξηγείται το σημερινό -13% στη μετοχή της Σαράντης

Βουτιά της τάξης του 13% εμφάνισε σήμερα η μετοχή της Σαράντης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφοντας τις χειρότερες απώλειες από τα blue chips της ελληνικής αγοράς. 

Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή της μετοχής διολίσθησε στα 6,8 ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020, διευρύνοντας στο 24% τις απώλειες από την έναρξη του 2022. 

Η εν λόγω εικόνα οφείλεται στην έκθεση της εταιρείας στην αγορά της Ρωσίας και της Ουκρανίας, όπου από το πρωί μαίνονται πολεμικές συγκρούσεις. Η Σαράντης, όπως έκανε γνωστό, δραστηριοποιείται στις δύο χώρες μέσω των θυγατρικών ERGOPACK LLC (Ουκρανία) και HOZTORG LLC (Ρωσία). 

Για το 2021, οι πωλήσεις της Ergopack LLC αντιπροσωπεύουν το 6,7% των συνολικών πωλήσεων του Ομίλου και οι πωλήσεις της Hoztorg LLC το 0,5%.   Με βάση το έτος 2020, το ΕΒΙΤ της Ergopack LLC αντανακλά το 2,96% και το ΕΒΙΤ της Hoztorg LLC το 0,07%, μια αναλογία που δεν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά το 2021. 

Με βάση δε, το α’ εξάμηνο του 2021, τo ενεργητικό της Ergopack LLC αποτελεί το 7,6% του ενεργητικού του Ομίλου. Αντίστοιχα, τo ενεργητικό της Hoztorg LLC αποτελεί το 0,2%. 

«Έως σήμερα δεν υπάρχει κάποια συνέπεια από την κλιμακούμενη ένταση επι του κύκλου εργασιών, των αποτελεσμάτων και της οικονομικής θέσης των θυγατρικών, ενώ προβλέψεις για μελλοντικές επιπτώσεις δεν είναι εφικτές όσο βρίσκονται σε εξέλιξη τα γεγονότα στην Ουκρανία» σχολίασε, επίσης, η ελληνική εταιρεία. 

Ας σημειωθεί ότι σχεδόν 50% των πωλήσεων της Ergopack προέρχεται από εξαγωγές προς γειτονικές χώρες και βασίζονται στο δολάριο.  

«Η διοίκηση του Ομίλου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, και διατηρεί συχνή επικοινωνία με τις θυγατρικές, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η κλιμάκωση. Ήδη έχουν μελετηθεί και καταρτιστεί διάφορα ειδικά πλάνα χειρισμού ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης προκειμένου να διασφαλιστεί η μελλοντική απρόσκοπτη λειτουργία των θυγατρικών, τόσο σε επίπεδο εφοδιαστικής αλυσίδας, όσο και σε επίπεδο παραγωγής, καθώς και να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων» κατέληξε η διοίκηση της Σαράντης. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Χάθηκαν 4 δισ. ευρώ από το Χρηματιστήριο – Η χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων 2 ετών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News