Business & Finance Σάββατο 26/02/2022, 19:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οίκοι αξιολόγησης: «Μπαράζ» υποβαθμίσεων για Ρωσία και Ουκρανία 

Οίκοι αξιολόγησης: «Μπαράζ» υποβαθμίσεων για Ρωσία και Ουκρανία 

Άμεση ήταν η αντίδραση των οίκων αξιολογήσεων στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς χθες Παρασκευή δημοσίευσαν εκ νέου εκθέσεις για τις οικονομίες των δύο χωρών.

Ο οίκος S&P δεν «χαρίσθηκε» υποβαθμίζοντας την πιστοληπτική ικανότητα των δύο χωρών, μια υποβάθμιση που έφερε το αξιόχρεό τους στην κατηγορία «σκουπιδιών», ενώ σε «junk» υποβάθμισε την Ουκρανία και ο οίκος Fitch. Η Moody’s από τη μεριά της ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε επανεκτίμηση της αξιολόγησής της ως προς το αν θα υποβαθμίσει την υπάρχουσα.

Με χθεσινή του ανακοίνωση, ο οίκος S&P υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας σε «BB+» από «BBB-». Ωστόσο δεν έμεινε εκεί, καθώς προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε περαιτέρω υποβαθμίσεις, όταν θα έχει σαφέστερη εικόνα από τις μακροοικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν μέχρι σήμερα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στον τραπεζικό κλάδο της Ρωσίας και ειδικότερα στον ρόλο των ιδρυμάτων να λειτουργούν ως ενδιάμεσοι στο διεθνές εμπόριο.

Για την Ουκρανία η υποβάθμιση του αξιόχρεου ήταν κατά μία επενδυτική βαθμίδα σε «Β-» από «Β», ωστόσο πλέον απέχει μόλις ένα «σκαλοπάτι» από το να εισέλθει στην κατηγορία υψηλού κινδύνου. 

Πριν από τη χθεσινή υποβάθμιση, η Ρωσία βρισκόταν μια βαθμίδα υψηλότερα από την κατηγορία «junk» από τους τρεις μεγαλύτερους οίκους, με το χαμηλό επίπεδο χρέους της Ρωσίας στο 20% του ΑΕΠ και τα σχεδόν 650 δισ. δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα, να συνδράμουν τα μέγιστα για την θετική αυτή αξιολόγηση.  

Πιο «σκληρός» ήταν ο οίκος Fitch καθώς υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ουκρανίας κατά τρεις ολόκληρες επενδυτικές βαθμίδες σε «CCC» από «B», με το αξιόχρεο πλέον στην κατηγορία υψηλού κινδύνου.

Όπως εξήγησε, «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για εκτεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας, με την αλλαγή καθεστώτος ως πιθανό στόχο του προέδρου Πούτιν, κάτι που θα εντείνει την πολιτική αβεβαιότητα και ενδεχομένως να σταθεί εμπόδιο στην πρόθεση της Ουκρανίας να αποπληρώσει το χρέος της».

Σύμφωνα με τον Scope, έναν μικρότερο ευρωπαϊκό οργανισμό αξιολόγησης, το δημοσιονομικό χρέος της Ουκρανίας θα μπορούσε να εκτιναχθεί σε περισσότερο από το 90% του ΑΕΠ έως το 2024 από περίπου 50% επί του παρόντος.

Η Moody’s από τη μεριά της διατήρησε τη βαθμολόγησή της γα τη Ρωσία σε «Baa3», ωστόσο όπως δήλωσε προχωράει σε αναθέωρηση για υποβάθμισή της. 

«Η απόφαση να τεθούν οι αξιολογήσεις σε αναθεώρηση για υποβάθμιση αντανακλά τις αρνητικές πιστωτικές επιπτώσεις για το πιστωτικό προφίλ της Ρωσίας από τις πρόσθετες και πιο αυστηρές κυρώσεις που επιβλήθηκαν», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Moody’s.

«Ο οίκος θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση όταν αυτές οι επιπτώσεις γίνουν πιο σαφείς, ιδιαίτερα όταν ο αντίκτυπος των περαιτέρω κυρώσεων πάρει μια μορφή τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες», συμπληρώνει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Moody’s: Πόσο απειλείται η Ελλάδα από μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Capital Economics: Τι σημαίνει για την Ευρωζώνη μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ρωσία – Ουκρανία: Μπορεί μια σύγκρουση να πλήξει ενεργειακά την Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News