ΑΓΟΡΕΣ

Βουτιά 4% στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Έως 8% οι απώλειες στις τράπεζες

Στις 888 μονάδες υποχωρεί ο Γ.Δ.

Βουτιά 4% στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Έως 8% οι απώλειες στις τράπεζες

Βουτιά της τάξης του 4% εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υπαναχωρεί στη ζώνη των 880 – 890 μονάδων, ενόσω οι επενδυτές προχωρούν σε νέο sell off, στη σκιά των εξελίξεων στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο.  

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μέσο της συνεδρίασης (13.20), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ισχυρές απώλειες κατά 4,13% και κατακρημνίζεται στις 888,98 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 38 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (927,25 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 36 μονάδες (από 882,35 έως 918,58 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα 56 εκατομμύρια ευρώ μέσα στις πρώτες περίπου τρεις ώρες. 

Οι μεγαλύτερες απώλειες συναντώνται στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες χάνουν από 5% έως 8%, ενώ απώλειες κατά 7% παρουσιάζει και η μετοχή της Coca – Cola, η οποία κατρακυλάει κάτω από τα 24 ευρώ, εξαιτίας της έκθεσης της εισηγμένης στη ρωσική αγορά. 

Κάμψη κατά τουλάχιστον 5 εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ. Ενδεικτικό του δυσμενούς κλίματος είναι το γεγονός ότι όλα τα blue chips κινούνται σε αρνητικό έδαφος, με πτώση άνω του 1%. 

Ρωσικό τσουνάμι στις αγορές 

Η απόφαση της Δύσης να αποκλείσει τις ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT αλλά και να «παγώσει» τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της κεντρικής τράπεζας έχουν πυροδοτήσει ένα νέο μπαράζ ρευστοποιήσεων στις διεθνείς αγορές.  

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,3% και διολισθαίνει στις 447 μονάδες, ενώ απώλειες άνω του 2% εμφανίζουν ο γερμανικός δείκτης DAX και ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB. Ο γαλλικός CAC 40 χάνει τουλάχιστον 3%. Πτώση άνω των 400 μονάδων σημειώνουν και τα προ-συμβόλαια του Dow Jones στη Wall Street.  

Στο μεταξύ, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο επιπτώσεων της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης στην ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης των εκτιμήσεων για την πορεία του 2022.   

Προβληματισμός επικρατεί στην Αθήνα και για τον τουρισμό, καθώς οι αρμόδιοι φορείς φοβούνται τον κίνδυνο επιδείνωσης του ταξιδιωτικού κλάδου, ως απόρροια της εξελισσόμενης εμπόλεμης σύγκρουσης στην Ανατολική Ευρώπη.   

Την ίδια στιγμή, η τιμή του πετρελαίου Brent υπερβαίνει εκ νέου τα 100 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή των μετάλλων (παλλάδιο, πλατίνα, χαλκός, ασήμι, χρυσός) κινούνται και πάλι προς το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.  

Μέσα σε αυτό το κλίμα, και ενώ οι εχθροπραξίες συνεχίζονται στην Ουκρανία, οι αναλυτές περιμένουν ότι το σκηνικό αστάθειας και μεταβλητότητας θα διατηρηθεί και τις επόμενες ημέρες, με τους επενδυτές να αποστρέφονται τα υψηλότερου ρίσκου assets και να καταφεύγουν στις ασφαλέστερες τοποθετήσεις.  

Απώλειες 7% στις τράπεζες  

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, ο τραπεζικός κλάδος ηγείται των σημερινών ρευστοποιήσεων, καθώς επηρεάζεται δυσμενώς από τις εξελίξεις στον ρωσικό χρηματοπιστωτικό τομέα. Αποτέλεσμα είναι οι ελληνικές τράπεζες να καταγράφουν ισχυρή πτώση κατά 7,27% και να διολισθαίνει στις 647,44 μονάδες.  

Οι μεγαλύτερες απώλειες παρατηρούνται στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία υποχωρεί κατά 8,1% και περιορίζεται στα 3,3 ευρώ. Η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο -7,6% και οπισθοχωρεί στο ψυχολογικό σημείο του 1 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς μειώνεται κατά 6,7% και διολισθαίνει κάτω από το τεχνικό όριο του 1,4 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank έπεται στο -6% και επιστρέφει στο 1,23 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank -5,99% 1,2315 ευρώ  
  • Eurobank -7,60% 1,0035 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -8,15% 3,325 ευρώ  
  • Πειραιώς -6,73% 1,399 ευρώ  

Στο κόκκινο το ταμπλό  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Coca – Cola κατακρημνίζεται στο -6,9% και τα 23,8 ευρώ, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για τις επιπτώσεις της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης στα οικονομικά μεγέθη της εισηγμένης. Άλλωστε, η εταιρεία έχει ισχυρή παρουσία τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία. 

Απώλειες άνω του 5% εμφανίζουν, παράλληλα, οι μετοχές των Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ,, ενώ σε τουλάχιστον 3% καθορίζονται οι απώλειες για τις μετοχές των Lamda Development, Quest Συμμετοχών, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Motor Oil και Mytilineos.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των Profile, Intracom και Ικτίνος ξεχωρίζουν στο -5%, με τις μετοχές των Autohellas, Fourlis, Πλαισιο, Πλαστικά Θράκης και Τεχνικής Ολυμπιακής να ακολουθούν στο -4%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.20), μόλις πέντε μετοχές κινούνται ανοδικά, 98 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ τέσσερις μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 65,3 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 2,7 δισ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς   

Διαβάστε επίσης:    

Οι δύο ελληνικές μετοχές που ωφελούνται από το πετρελαϊκό ράλι 

«Μαύρη» Δευτέρα ξημερώνει για τη Ρωσία: Sell off σε ρούβλι, μετοχές και ομόλογα  

«Βόμβα» Πούτιν στις αγορές εν μέσω τριγμών στο ρωσικό τραπεζικό σύστημα 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News