Business & Finance Δευτέρα 28/02/2022, 08:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απομονωμένη από το διεθνές σύστημα η Ρωσία: Βουτιά 30% για το ρούβλι

Απομονωμένη από το διεθνές σύστημα η Ρωσία: Βουτιά 30% για το ρούβλι

Πτώση 30% σημειώνει το ρούβλι έναντι του δολαρίου, έπειτα από τις νέες κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας. Το νέο ιστορικό χαμηλό για το ρωσικό νόμισμα έρχεται αφότου κάποιες από τις τράπεζες της χώρας αποβλήθηκαν από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT. 

Χθες, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, εν μέσω ανησυχίας για bank run στις τράπεζες της χώρας, ενώ σήμερα απαγόρευσε προσωρινά τις πωλήσεις ρωσικών μετοχών από ξένους, αφότου η μία μετά την άλλη, οι μεγάλες επιχειρήσεις της Δύσης ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν όπως-όπως από ρωσικές επενδύσεις και συμμετοχές. 

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να αποκόψουν μία σειρά από ρωσικές τράπεζες από το Swift είναι το σκληρότερο από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

Τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας επίσης θα «παγώσουν», περιορίζοντας την ικανότητα της χώρας να έχει πρόσβαση σε αποθεματικά στο εξωτερικό. 

Στόχος είναι «να απομονωθεί περαιτέρω η Ρωσία από το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, καθώς η χώρα εξαρτάται πολύ από το SWIFT για τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Ήδη, στις ρωσικές τράπεζες έχουν σχηματιστεί τις τελευταίες ημέρες μεγάλες ουρές, καθώς πολίτες ανησυχούν ότι οι κάρτες τους ίσως να σταματήσουν να δουλεύουν  ή ενδεχομένως να επιβληθούν όρια στις αναλήψεις. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

«Μαύρη» Δευτέρα ξημερώνει για τη Ρωσία: Sell off σε ρούβλι, μετοχές και ομόλογα

Ουρές στα ATMs της Ρωσίας – Προς πλήρη κατάρρευση το ρούβλι

Νέα ιστορικά υψηλά σε μέταλλα, ενέργεια και… ψωμί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News