ΑΓΟΡΕΣ

Coca – Cola HBC: Σε χαμηλό 15 μηνών η μετοχή – Βαριές απώλειες στη σκιά του πολέμου

Υποχωρεί κάτω από τα 24 ευρώ

Coca – Cola HBC: Σε χαμηλό 15 μηνών η μετοχή – Βαριές απώλειες στη σκιά του πολέμου

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020 κατρακυλάει σήμερα η μετοχή της Coca – Cola στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, εν μέσω των ανησυχιών για την έκθεση της εταιρείας στη ρωσική αγορά. 

Πιο συγκεκριμένα, περίπου δύο ώρες πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, η μετοχή υποχωρεί κατά 6,22% και καθορίζεται κάτω από τα 24 ευρώ και ειδικότερα, στα 23,98 ευρώ, έχοντας τζίρο άνω του 1,6 εκατ. ευρώ. 

Coca – Cola HBC: Σε χαμηλό 15 μηνών η μετοχή – Βαριές απώλειες στη σκιά του πολέμου-1

Τα 23,9 ευρώ αποτελούν το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 15 μηνών, δείγμα των κλιμακούμενων πιέσεων στη μετοχή της εταιρείας εμφιάλωσης. 

Άλλωστε, από τις αρχές του 2022, οι σωρευτικές απώλειες υπερβαίνουν το 15%, χωρίς να συνυπολογίζεται η σημερινή συνεδρίαση, ενώ η μεταβολή των τελευταίων 30 ημερών φθάνει στο -13,6%. 

Coca – Cola HBC: Σε χαμηλό 15 μηνών η μετοχή – Βαριές απώλειες στη σκιά του πολέμου-2

O λόγος της πτώσης, η οποία επέρχεται κόντρα στα θετικά οικονομικά μεγέθη του 2021, σχετίζεται με τις εν εξελίξει γεωπολιτικές προκλήσεις στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας, καθώς η εταιρεία έχει παρουσία και στις δύο χώρες.  

Η στρατιωτική κλιμάκωση δύναται να επηρεάσει αρνητικά την κατανάλωση και επομένως, να περιορίσει τον τζίρο της Coca – Cola, κάτι που σπεύδουν να αποτιμήσουν οι επενδυτές, προχωρώντας σε μαζικές ρευστοποιήσεις.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία αποτελεί (μαζί με τη Νιγηρία) τη μεγαλύτερη από τις 29 χώρες δραστηριοποίησης, γεγονός που αντανακλά την υψηλή εξάρτηση από τις γεωπολιτικές εξελίξεις .   

Μιλώντας πρόσφατα στο πρακτορείο Reuters, ο διευθύνων σύμβουλος, Zoran Bogdanovic, διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία έχει ετοιμάσει σχέδια για κάθε πιθανό σενάριο, συμπεριλαμβανομένων και των εναλλακτικών πηγών. «Μπορούμε να δράσουμε άμεσα ό,τι και να συμβεί».   

Υποστήριξε δε, ότι η Coca – Cola HBC έχει πάρει το μάθημά της από την εμπειρία του 2014 και τη σύγκρουση Κιέβου – Μόσχας στη Χερσόνησο της Κριμαίας. «Έχουμε το κατάλληλο επίπεδο αποθεμάτων στις αγορές για να αποφύγουν τις αναταράξεις» πρόσθεσε, επίσης.   

Διαβάστε επίσης:

Βουτιά 4% στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Έως 8% οι απώλειες στις τράπεζες

Οι δύο ελληνικές μετοχές που ωφελούνται από το πετρελαϊκό ράλι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News