ΑΓΟΡΕΣ

«Κύμα» πωλητών σαρώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών – Βουτιά έως 6% στις τράπεζες

Στο -3,56% και τις 894 μονάδες ο Γ.Δ.

«Κύμα» πωλητών σαρώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών – Βουτιά έως 6% στις τράπεζες

Με μεγάλες απώλειες, όπως και λίγο – πολύ αναμενόταν, ξεκινάει στην εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε νέο sell off στη σκιά των εξελίξεων στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, το οποίο παρασέρνει μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.15), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ισχυρές απώλειες κατά 3,56% και κατακρημνίζεται στις 894,20 μονάδες, χάνοντας 33 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (927,25 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 30 μονάδες (από 888,62 έως 918,58 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα 20 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο πρώτο 45λεπτο. 

Η απόφαση της Δύσης να αποκλείσει τις ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT αλλά και να «παγώσει» τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της κεντρικής τράπεζας έχουν πυροδοτήσει ένα μπαράζ ρευστοποιήσεων στις διεθνείς αγορές. 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,7% και διολισθαίνει στις 445 μονάδες, ενώ απώλειες άνω του 2% εμφανίζει ο γερμανικός δείκτης DAX. Ο γαλλικός CAC 40 και ο ιταλικός FTSE MIB χάνουν άνω του 3%. Πτώση άνω των 500 μονάδων σημειώνουν και τα προ-συμβόλαια του Dow Jones στη Wall Street. 

Στο μεταξύ, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο επιπτώσεων της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης στην ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης των εκτιμήσεων για την πορεία του 2022.  

Προβληματισμός επικρατεί στην Αθήνα και για τον τουρισμό, καθώς οι αρμόδιοι φορείς φοβούνται τον κίνδυνο επιδείνωσης του ταξιδιωτικού κλάδου, ως απόρροια της εξελισσόμενης εμπόλεμης σύγκρουσης στην Ανατολική Ευρώπη.  

Την ίδια στιγμή, η τιμή του πετρελαίου Brent υπερβαίνει εκ νέου τα 100 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή των μετάλλων (παλλάδιο, πλατίνα, χαλκός, ασήμι, χρυσός) κινούνται και πάλι προς το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, και ενώ οι εχθροπραξίες συνεχίζονται στην Ουκρανία, οι αναλυτές περιμένουν ότι το σκηνικό αστάθειας και μεταβλητότητας θα διατηρηθεί και τις επόμενες ημέρες, με τους επενδυτές να αποστρέφονται τα υψηλότερου ρίσκου assets και να καταφεύγουν στις ασφαλέστερες τοποθετήσεις. 

Απώλειες 6% στις τράπεζες 

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, ο τραπεζικός κλάδος ηγείται των σημερινών ρευστοποιήσεων, καθώς επηρεάζεται δυσμενώς από τις εξελίξεις στον ρωσικό χρηματοπιστωτικό τομέα. Αποτέλεσμα είναι οι ελληνικές τράπεζες να καταγράφουν ισχυρή πτώση κατά 6,07% και να διολισθαίνει στις 655,79 μονάδες. 

Οι μεγαλύτερες απώλειες παρατηρούνται στις μετοχές των Εθνικής Τράπεζας και Πειραιώς, οι οποίες εμφανίζουν απώλειες κατά τουλάχιστον 6% και υποχωρούν στα 3,40 ευρώ και στο 1,41 ευρώ, αντίστοιχα. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank μειώνεται κατά 5% και οπισθοχωρεί προς το ψυχολογικό σημείο του 1 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank έπεται στο -4,6% και επιστρέφει στο 1,24 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -4,66% 1,249 ευρώ 
  • Eurobank -5,16% 1,03 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -6,08% 3,40 ευρώ 
  • Πειραιώς -6% 1,41 ευρώ 

Στο κόκκινο το ταμπλό 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Coca – Cola κατακρημνίζεται στο -6% και τα 24 ευρώ, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για τις επιπτώσεις της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης στα οικονομικά μεγέθη της εισηγμένης. Άλλωστε, η εταιρεία έχει ισχυρή παρουσία τόσοα στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία.

Απώλειες άνω του 4% εμφανίζουν, παράλληλα, οι μετοχές των Lamda Development, Viohalco και Ελλάκτωρ, ενώ σε τουλάχιστον 3% καθορίζονται οι απώλειες για τις μετοχές των Mytilineos, Motor Oil, ΔΕΗ, Αegean, ΑΔΜΗΕ και Quest Συμμετοχών. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.15), μόλις δύο μετοχές κινούνται ανοδικά, 81 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ πέντε μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 65,7 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 2,3 δισ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς  

Διαβάστε επίσης:   

Οι δύο ελληνικές μετοχές που ωφελούνται από το πετρελαϊκό ράλι

«Μαύρη» Δευτέρα ξημερώνει για τη Ρωσία: Sell off σε ρούβλι, μετοχές και ομόλογα 

«Βόμβα» Πούτιν στις αγορές εν μέσω τριγμών στο ρωσικό τραπεζικό σύστημα 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News