Business & Finance Δευτέρα 28/02/2022, 11:22
BUSINESS & FINANCE

«Βόμβα» Πούτιν στις αγορές εν μέσω τριγμών στο ρωσικό τραπεζικό σύστημα

«Βόμβα» Πούτιν στις αγορές  εν μέσω τριγμών στο ρωσικό τραπεζικό σύστημα

Σεισμό, με απρόβλεπτες αλυσιδωτές συνέπειες, προκαλούν οι κυρώσεις της Δύσης, που αποκόπτουν τη Ρωσία από το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα. Καθώς η ρωσική τράπεζα Sberbank βρίσκεται ήδη μπροστά στη χρεοκοπία και με την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να στηρίξει το χρηματοοικονομικό της σύσταση να αμφισβητείται, οι αγορές μαρτυρούν ότι αυτός ο επανασχεδιασμός της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων δεν θα αφήσει καμία οικονομία ανεπηρέαστη. Σε πρώτη φάση, είναι σαφές ότι η Ευρώπη πλήττεται μέσω της υψηλής ενεργειακής εξάρτησής της από τη Ρωσία, κάτι που αποτυπώνεται και σήμερα στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Οι μετοχές σε όλο τον κόσμο κινούνται βαθιά στο κόκκινο, καθώς το ρούβλι χάνει το ένα τρίτο της αξίας του, τα εμπορεύματα και το πετρέλαιο εκτινάσσονται και τα ασφαλή καταφύγια για των κρατικών ομολόγων, του δολαρίου και του χρυσού βρίσκονται σε μεγάλη ζήτηση.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης Stoxx 600 χάνει 1,75%, καθώς στη Φρανκφούρτη ο DAΧ σημειώνει πτώση 2,4%. Απώλειες 1,6% για τον FTSE 100 στο Λονδίνο και 3% για τον CAC 40 στο Παρίσι.

Παρόμοια η εικόνα και στην προσυνεδρίαση της Wall Street, όπου τα futures του S&P 500 υποχωρούν κατά 1,86% και του Nasdaq κατά 1,65%.

Το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, το σιτάρι και το παλλάδιο ενισχύονται, με το μπρεντ να κινείται πάνω από τα 101 δολάρια το βαρέλι. Ράλι σημειώνει το δολάριο και ο χρυσός διαμορφώνεται στα 1.901 δολάρια ανά ουγκιά, την ώρα που και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα ευνοούνται από τη στροφή στην ασφάλεια.

Οι νέες κυρώσεις της Δύσης ουσιαστικά έχουν στόχο να απομονώσουν τη Ρωσία από το διεθνές finance, με τους αναλυτές να μιλούν πλέον για καθεστώς αποκλεισμού που αρχίζει να παραπέμπει σε εκείνο της Β. Κορέας. Σύμφωνα με τα όσα αποφάσισαν Ε.Ε. και ΗΠΑ, κάποιες ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT, ενώ οι κυρώσεις κατά της κεντρικής τράπεζας δεν θα της επιτρέπουν να χρησιμοποιήσει αποθεματικά που διαθέτει στο εξωτερικό για να μετριάσει το πλήγμα των κυρώσεων.

Με το ρούβλι να χάνει πάνω από το ένα τρίτο της αξίας του και τη ρωσική τράπεζα Sberbank Europe AG στην Αυστρία όπως και τις θυγατρικές της στην Κροατία και τη Σλοβενία να βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με τον κίνδυνο χρεοκοπίας, είναι πλέον αβέβαιο εάν η κεντρική τράπεζα μπορεί να στηρίξει το χρηματοοικονομικό σύστημα της Ρωσίας. Η κεντρική τράπεζα υπερδιπλασίασε τα επιτόκια από το 9,5% στο 20% και απαγόρευσε τις πωλήσεις μετοχών από ξένους, σε μία προσπάθεια να μετριάσει την αιμορραγία στο ρούβλι, καθώς οι δυτικές επιχειρήσεις αποχωρούν όπως-όπως από τη Ρωσία.

H BP θα εγγράψει ζημιά έως και 25 δισ. δολαρίων για να  αποχωρήσει από την επένδυσή της στην Rosneft, ενώ το κρατικού fund της Νορβηγίας –το μεγαλύτερο του κόσμου- ανακοίνωσε επίσης την έξοδό του από τη Ρωσία, όπου είχε δεκάδες επενδύσεις.

«Βρισκόμαστε μόλις λίγες ημέρες από την έναρξη ενός επανασχεδιασμού της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων που συμβαίνει μια φορά στη ζωή του ανθρώπου. Αυτή η μετάβαση δεν θα είναι ομαλή», είπε στο Bloomberg ο Homin Lee, στρατηγικός αναλυτής της Lombard Odier.

Βασικό ερώτημα είναι το πώς θα επηρεάσουν όλα αυτά τον σχεδιασμό της Federal Reserve και των άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Οι αγορές ήδη βλέπουν λιγότερες πιθανότητες για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed και προεξοφλούν μόνο έξι κινήσεις μέσα στο 2022.

Στη Ρωσία, πολίτες κάνουν ουρές στα ATM για να «σηκώσουν» ξένα νομίσματα, λόγω της κατάρρευσης του ρουβλίου και αφότου τα ομόλογα της χώρας υποβαθμίστηκαν σε junk από την S&P Global Ratings.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Απομονωμένη από το διεθνές σύστημα η Ρωσία: Βουτιά 30% για το ρούβλι

Ρωσία: Διπλασίασε το βασικό της επιτόκιο για να προστατέψει το ρούβλι

Η πρώτη κατάρρευση τράπεζας: Σε πτώχευση η ρωσική Sberbank

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News