Business & Finance Δευτέρα 28/02/2022, 09:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Διπλασίασε το βασικό της επιτόκιο για να προστατέψει το ρούβλι

Ρωσία: Διπλασίασε το βασικό της επιτόκιο για να προστατέψει το ρούβλι

Σε υπερδιπλασιασμό του βασικού της επιτοκίου από το 9,5% στο 20% προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας σήμερα Δευτέρα, μετά το νέο χαμηλό ιστορικό ρεκόρ που σημείωσε το ρούβλι έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Το ρωσικό νόμισμα σήμερα βρίσκεται εν μέσω συμπληγάδων, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία, αποκλείοντας μεταξύ άλλων ρωσικές τράπεζες από το σύστημα πληρωμών SWIFT, κατρακυλώντας κατά 30% με την ισοτιμία να έχει διαμορφωθεί έναντι του δολαρίου στο 95,48. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, η αύξηση των επιτοκίων έγινε με γνώμονα να αντισταθμιστεί ο κίνδυνος για μια ευρείας κλίμακας υποτίμηση του νομίσματος της Ρωσίας και να εκτιναχθεί πληθωρισμός. 

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ρωσίας ότι αναστέλλει τις προσφορές για πώληση ρωσικών τίτλων από τους ξένους επενδυτές, ως μέτρο για να αποτρέψει μαζικές ρευστοποιήσεις. 

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει 733 δισ. ρούβλια (8,78 δισ. δολάρια) από τα αποθεματικά των τοπικών τραπεζών για να ενισχύσει τη ρευστότητα.

moneyreview.gr με πληροφορίες CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: «Παγώνει» τις πωλήσεις μετοχών από ξένους

Απομονωμένη από το διεθνές σύστημα η Ρωσία: Βουτιά 30% για το ρούβλι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News