Business & Finance Σάββατο 19/02/2022, 07:39
ΑΓΟΡΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

H πιο «επιθετική» στροφή της ΕΚΤ φέρνει ανάκαμψη στο ευρώ

H πιο «επιθετική» στροφή της ΕΚΤ φέρνει ανάκαμψη στο ευρώ

Η στροφή της ΕΚΤ σε πιο επιθετική πολιτική θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία ανάκαμψη στο ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα. 

Ο Ντάστιν Ρέιντ, στρατηγικός αναλυτής της Mackenzie Investments, που διαχειρίζεται ενεργητικό αξίας 200 δισ.δολαρίων, βλέπει το ευρώ να σκαρφαλώνει στο 1,20 έναντι του δολαρίου έως τα τέλη του έτους, καθώς ολοένα και περισσότεροι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αλλάζουν τόνο ως προς την προοπτική της ΕΚΤ. Πρόκειται για σημαντική αλλαγή στάσης σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις αναλυτών του Bloomberg που έκαναν λόγο για μία ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,16 στο τέταρτο τρίμηνο. 

Το ευρώ απώλεσε το 7% της αξίας του έναντι του δολαρίου πέρυσι, οπότε το αμερικανικό νόμισμα επιδόθηκε σε ράλι εν αναμονή υψηλότερων επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

«Αρχίζεις να βλέπεις ότι το πλοίο κάνει στροφή. Στη λεκτική της προέδρου της ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου είδαμε να αφήνει ανοικτή την πόρτα κατά τρόπο που να δίδει μία προοπτική δύο κατευθύνσεων», ανέφερε ο Ρέιντ. 

ECB Liftoff

Economists predict a first hike in December, markets bet on October

Source: Bloomberg

 

Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν τώρα μία αύξηση των 44 μονάδων βάσης έως τα τέλη του έτους συγκριτικά με 42 μονάδες βάσης στην αρχή της εβδομάδας. 

Παρά το γεγονός όμως ότι το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα έχει ενισχυθεί περίπου 1% έναντι του δολαρίου στη διάρκεια του Φεβρουαρίου, τα περισσότερα από τα κέρδη αυτά σημειώθηκαν εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ αυτό το μήνα για να περιοριστούν στη συνέχεια. 

«Η αγορά έχει γίνει πολύ πιο επιθετική στις προβλέψεις της για επιτοκιακές αυξήσεις στο τέταρτο τρίμηνο του έτους και στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Αυτό, καλώς ή κακώς, δίνει ένα σχετικά πιο υποστηρικτικό τόνο στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου», αναφέρει ο αναλυτής. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News