Business & Finance Πέμπτη 20/01/2022, 21:41
ΗΠΑ

Fed: Δημοσίευσε την έκθεσή της για το ψηφιακό δολάριο – Δεν έδωσε καμία δέσμευση

Fed: Δημοσίευσε την έκθεσή της για το ψηφιακό δολάριο – Δεν έδωσε καμία δέσμευση

Την πολυαναμενόμενη έκθεσή της για το ψηφιακό δολάριο δημοσίευσε σήμερα η Φέντεραλ Ριζέρβ, στην οποία εξετάζει τα υπέρ και τα κατά του εγχειρήματος. 

Αποτελώντας το πρώτο βήμα για να αρχίσουν οι συζητήσεις, η έκθεση που αποτελείτα από 40 σελίδες δεν καταλήγει ωστόσο σε κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα ως προς τη δημιουργία ενός ψηφιακού νομίσματος από την κεντρική τράπεζα. Η έκθεση αναμενόταν να δημοσιευθεί το καλοκαίρι του 2021, όμως καθυστέρησε. 

Η έκθεση αναφέρεται εκτενώς στα οφέλη, όπως η επιτάχυνση του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών σε μια εποχή που οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές σε όλο τον κόσμο είναι ήδη εξαιρετικά ψηφιοποιημένες. Ενα από τα πιο αξιοσημείωτα οφέλη είναι η ταχύτητα του συστήματος που θα ελέγχεται από τη Fed σε περίπτωση, για παράδειγμα, μίας έκτακτης ανάγκης, όπως η πανδημίας της Covid, που κατέστησε αναγκαία την άμεση καταβολή πληρωμών στήριξης σε πολλές κατηγορίες πολιτών. 

Μερικά από τα αρνητικά ζητήματα που εξετάζει η έκθεση είναι οι κίνδυνοι για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η προστασία της ιδιωτικής ζωής, ενώ παράλληλα παρέχει προστασία από φαινόμενα απάτης και άλλα παράνομα ζητήματα.

«Ενα ψηφιακό δολάριο της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να αλλάξει τη διάρθρωση του αμερικανικού χρηματοοικονομικού συστήματος, και ταυτόχρονα τους ρόλους και τις αρμοδιότητες του ιδιωτικού τομέα και της κεντρικής τράπεζας», σημειώνει η έκθεση. 

Γενικώς, ο πρόερος της Fed, Tζερόμ Πάουελ, έχει αποφύγει μέχρι στιγμής δημοσίως την όποια δέσμευση ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε έκδοση ψηφιακού νομίσματος. Ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας μέχρι στιγμής είναι η Αντιπρόεδρος Λάελ Μπρέιναρντ που ανέλαβε καθήκοντα στο νέο της ρόλο. Αρκετοί άλλοι αξιωματούχοι της Fed εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς το ψηφιακό δολάριο, υποστηρίζοντας ότι τα οφέλη του δεν είναι απόλυτα εμφανή. 

Μια κύρια διαφορά μεταξύ του δολαρίου της Fed και άλλων ψηφιακών συναλλαγών είναι ότι το τρέχον ψηφιακό χρήμα είναι υποχρέωση των εμπορικών τραπεζών, ενώ το ψηφιακό δολάριο θα είναι αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της Fed. Μεταξύ άλλων, αυτό θα σήμαινε ότι η Fed δεν θα πλήρωνε τόκους για χρήματα που είναι αποθηκευμένα σε αυτήν, όμως επειδή η διαδικασία αυτή δεν ενέχει κινδύνους, ορισμένοι καταθέτες ενδεχομένως να προτιμούν να κρατήσουν τα χρήματά τους στην κεντρική τράπεζα.

Η έκθεση παραθέτει μια λίστα 22 διαφορετικών στοιχείων για τα οποία ζητά να υπάρξει δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει 120 ημέρες. Αξιωματούχοι της Fed σημειώνουν ότι η έκθεση είναι το πρώτο βήμα σε μια εκτεταμένη διαδικασία, χωρίς ωστόσο να υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ολοκληρωθεί.

Οι υποστηρικτές του ψηφιακού δολαρίου ανησυχούν επίσης ότι η καθυστέρηση της Fed στην εφαρμογή ενός ψηφιακού δολαρίου θα την αφήσει πίσω από τους μεγάλους ανταγωνιστές της, ειδικά την Κίνα, η οποία έχει ήδη προχωρήσει στο ψηφιακό γιουάν. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ψηφιακό γιουάν: Πόσο εύκολη είναι η προώθησή του από την κεντρική τράπεζα της Κίνας;

Κίνα: Το ψηφιακό γιουάν «πουλάει» – Στα 9,5 δισ.δολάρια οι συναλλαγές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News