Business & Finance Πέμπτη 24/02/2022, 20:20
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: «Μαύρη Πέμπτη» για τις μετοχές στην Ευρώπη – Φυγή επενδυτών στην ασφάλεια

Αγορές: «Μαύρη Πέμπτη» για τις μετοχές στην Ευρώπη – Φυγή επενδυτών στην ασφάλεια

Με το «σοκ του πολέμου» να σκιάζει τις διεθνείς αγορές, οι επενδυτές τράπηκαν σε φυγή προς τα ασφαλή καταφύγια των γερμανικών κρατικών ομολόγων του ευρώ, του χρυσού και του δολαρίου, σε μία προσπάθεια να αποφύγουν τις ριπές από τις έντονες ρευστοποιήσεις του πιο ριψοκίνδυνου ενεργητικού, όπως οι μετοχές. 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές βούλιαξαν σε χαμηλό εννέα μηνών, με τις τράπεζες και τις αυτοκινητοβιομηχανίες σε ελεύθερη πτώση, μετά την είδηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 3,3% στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2021, αφού νωρίτερα οι απώλειές του ξεπερνούσαν το 4%. 

Το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστησαν οι τράπεζες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην Ρωσία, μεταξύ των οποίων η αυστριακή Raiffeisen Bank, η UniCredit και η Societe Generale, με τις μετοχές τους να βουλιάζουν από 12,2% έως 23%, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 8,2%, στην χειρότερη ημερήσια επίδοση από το Μάρτιο του 2020. 

Οι κορυφαίοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων ο CAC 40 στο Παρίσι, ο DAX στην Φρανκφούρτη και ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψαν απώλειες κοντά στο 4% έκαστος, καθώς οι επενδυτές τρέμουν τον πιθανό αντίκτυπο των κυρώσεων στην Ρωσία. «Ο πόλεμος, οι κυρώσεις και η πιθανότητα αντιποίνων από την Ρωσία δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που αναμένεται να ωθήσει στα ύψη τον παγκόσμιο πληθωρισμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παγκόσμια οικονομία», αναφέρουν αναλυτές της Eurasia Group. 

Eνδεικτό το γεγονός ότι ο δείκτης που παρακολουθεί τη μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών της Ευρωζώνης χτύπησε το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2020. 

Σε πτώση 0,3% και ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου, αν και ήταν ο κλάδος με τις μικρότερες απώλειες σε σχέση με τους υπόλοιπους τομείς, καθώς το πετρέλαιο ξέφυγε πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014. Ο κλάδος παρουσιάζει φέτος την καλύτερη επίδοση με κέρδη 7,6%. 

Ισχυρές απώλειες παρουσιάζει αυτή την ώρα και η Wall Street με τους δείκτες Dow Jones και Nasdaq να καταγράφουν απώλειες άνω του 2%. 
 
Μέσα σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον, οι επενδυτές αναζήτησαν την ασφάλεια στα γερμανικά κρατικά ομόλογα, με την απόδοση στη 10ετία να υποχωρεί 10 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 3 Φεβρουαρίου, όταν η ΕΚΤ άνοιξε τις πόρτες για πιθανή επιτοκιακή αύξηση στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το Μάρτιο του 2020. 

Χαρακτηριστικό επίσης το γεγονός ότι οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων υποχώρησαν λιγότερο από αυτές των μακροπρόθεσμων ομολόγων, ένδειξη ανησυχιών για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. 

Στην ευρωπεριφέρεια, οι κινήσεις ήταν πιο συγκρατημένες, με το spread των ιταλικών έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να αυξάνεται αρχικά στις 177 μονάδες βάσης για να υποχωρήσει εν συνεχεία στις 162. Σε στάσιμα επίπεδα παρέμειναν και οι ελληνικές αποδόσεις.

Η στροφή των επενδυτών στην ασφάλεια ευνόησε και τον χρυσό, που αναρριχήθηκε στα 1.924 δολάρια με άνοδο περίπου μίας ποσοστιαίας μονάδας και τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα. Το αλουμίνιο κατέρριψε νέο ρεκόρ, ενώ το νικέλιο βρέθηκε σε υψηλό 10 ετών. Επίσης, το δολάριο ενισχύθηκε περίπου 1%, με το δείκτη δολαρίου να φθάνει έως τις 97,230 μονάδες, ενώ από κοντά κινήθηκαν ελβετικό φράγκο και γιέν. 

Στον αντίποδα, το ευρώ που απώλεσε περίπου 1,6% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία στο 1,1127, ενώ σε πτώση 2% βρέθηκε και η στερλίνα με την ισοτιμία της έναντι του δολαρίου να διολισθαίνει κάτω από το 1,33. Το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστη ωστόσο το ρωσικό ρούβλι, που βούλιαξε σε ιστορικό χαμηλό, με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να παρεμβαίνει στην αγορά ξένου συναλλάγματος για να προσφέρει στήριξη. 

 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Capital Economics: Οι απαντήσεις στις 8 πιο κρίσιμες ερωτήσεις για την Ουκρανία

UBS: Από την ελληνική κρίση στην Ουκρανία – Τι μας μαθαίνουν 8 άλλα σοκ

Το crypto που βρίσκεται στα ύψη, ενώ όλα τα υπόλοιπα καταρρέουν

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News