Business & Finance Δευτέρα 21/02/2022, 18:22
ΑΓΟΡΕΣ

Στο «κόκκινο» τα χρηματιστήρια – Πτώση άνω του 1,5% σε Φρανκφούρτη, Παρίσι

Απώλειες τουλάχιστον 200 μονάδων για τον Dow Jones

Στο «κόκκινο» τα χρηματιστήρια – Πτώση άνω του 1,5% σε Φρανκφούρτη, Παρίσι

Υπό πίεση τελούν οι μετοχές στα διεθνή χρηματιστήρια, ενόσω η Ρωσία ετοιμάζεται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των ρωσόφωνων και ρωσόφιλων στην ανατολική Ουκρανία, μια εξέλιξη αρνητική για την προσπάθεια αποφυγής της στρατιωτικής σύγκρουσης στην περιοχή. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε σήμερα στο -1,6% και υποχώρησε κάτω από 14.800 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 250 μονάδες. Κατά 1,9% μειώθηκε και ο γαλλικός δείκτης CAC 40, ο οποίος περιορίστηκε στις 6.800 μονάδες. 

Πιέσεις παρατηρήθηκαν, επίσης, στον ιταλικό δείκτη FTSE MIB (-1,5%), στον ισπανικό δείκτη IBEX 35 (-0,9%) και στον πορτογαλικό δείκτη PSI 20 (-2,4%). Από την πλευρά του, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stox 660 απώλεσε το 1% της αξίας του και οπισθοχώρησε στις 455 μονάδες. 

Η κλιμάκωση των ρευστοποιήσεων έλαβε χώρα εξαιτίας της διαφαινόμενης αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει εντός της ημέρας. 

Κι όλα αυτά, ενόσω συνεχίζεται η κλιμάκωση της έντασης στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Πληροφορίες δε, της Μόσχας έκαναν λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς Ουκρανούς σαμποτέρ, οι οποίοι επιτέθηκαν σε ρωσικό φυλάκιο. 

Την ίδια ώρα, εκρήξεις και πυροβολισμοί λαμβάνουν χώρα σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, όπου δυνάμεις του ουκρανικού στρατού εμπλέκονται σε μάχες με ρωσόφιλους και ρωσόφωνους αυτονομιστές. 

«Οι επενδυτές καλούνται να αποτιμήσουν το ρίσκο μιας πιθανής σύγκρουσης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιο είδος πολεμικής σύρραξης» σχολίασε ο Edward Moya, αναλυτής της Oanda.  

Την ίδια ώρα, τα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης φαίνεται ότι έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα, επηρεάζοντας ελάχιστα το επενδυτικό κλίμα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αναλυτές αγνόησαν πλήρως το υψηλό 5μήνου, το οποίο σημείωσε ο σύνθετος δείκτης PMI για τον Φεβρουάριο. 

Παρόμοιο είναι το κλίμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 230 μονάδες (-0,7%) και υποχωρεί στα επίπεδα των 34.000 μονάδων. 

Βουτιά κατά τουλάχιστον 1,2% παρουσιάζει και η μετοχή του τεχνολογικού δείκτη Nasdaq, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 καταγράφει μείωση κατά 0,7% και τις 4.348 μονάδες. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Βυθίζεται το ρωσικό χρηματιστήριο

Ουκρανικές «νάρκες» στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News