Business & Finance Τετάρτη 16/02/2022, 18:45
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Επιμένει στο «κόκκινο» η Wall Street – Στάσιμη έμεινε η Ευρώπη

Αγορές: Επιμένει στο «κόκκινο» η Wall Street – Στάσιμη έμεινε η Ευρώπη

Μικρές απώλειες παρουσιάζουν σήμερα τα ξένα χρηματιστήρια, με τις αμερικανικές μετοχές να καταγράφουν πτώση για τέταρτη φορά μέσα στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, ενόσω οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους τόσο στις γεωπολιτικές προκλήσεις όσο και στις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. 

Στη Wall Street, συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 200 μονάδες και βρίσκεται στις 34.789 μονάδες, ενώ απώλειες κατά 1,1% εμφανίζει και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq. Από την πλευρά του, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κυμαίνεται στο -0,6% και τις 4.444 μονάδες. 

Η ανησυχία για μια ευρείας κλίμακας σύγκρουση στην Ουκρανία προς το παρόν βαίνει προς αποκλιμάκωση, μετά τις πληροφορίες περί απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με τη γειτονική χώρα. 

Ωστόσο, το σενάριο μιας ρωσικής εισβολής δεν έχει αποτραπεί ρητά και αμετάκλητα, με τον διπλωματικό μαραθώνιο να συνεχίζεται για αρκετές ημέρες ακόμη.  

Την ίδια ώρα, η διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού ενισχύει τις ανησυχίες για επιθετικότερη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ, με τη Federal Reserve να ετοιμάζεται για την πρώτη αύξηση των μηδενικών επιτοκίων στη συνεδρίαση του Μαρτίου. 

Μάλιστα, οι αναλυτές της Goldman Sachs δεν αποκλείουν να υπάρξουν συνολικά επτά αυξήσεις επιτοκίων  από την αμερικανική κεντρική τράπεζα μέσα στο 2022. 

Σχεδόν δεδομένη θεωρείται η άρση των υπερχαλαρών μέτρων και στην Ευρώπη, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίζει να μιλάει ολοένα και περισσότερο για την ανάγκη προσαρμογής της νομισματικής πολιτικής. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έμεινε σχεδόν αμετάβλητος σήμερα, καθώς έκλεισε στο -0,07% και τις 467 μονάδες. Κατά 0,11% υποχώρησε ελαφρώς ο γερμανικός δείκτης DAX. 

Στο επίκεντρο των Ευρωπαίων επενδυτών, πέραν όλων των παραπάνω, τέθηκαν και τα εταιρικά αποτελέσματα, με τις HeinekenAhold DelhaizeAir LiquideMTU Aero Engines και Alcon να δημοσιεύσουν τα μεγέθη του δ’ τριμήνου. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Σε τροχιά προς τα 100 δολάρια η τιμή του πετρελαίου

Moody’s: Πόσο απειλείται η Ελλάδα από μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News