Business & Finance Πέμπτη 6/01/2022, 10:43
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Στο «κόκκινο» Ευρώπη και Ασία, υπό τον φόβο της Fed οι επενδυτές

Απώλειες άνω του 1% στη Γηραιά Ήπειρο

Αγορές: Στο «κόκκινο» Ευρώπη και Ασία, υπό τον φόβο της Fed οι επενδυτές

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν σήμερα τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά το χθεσινοβραδινό sell off στη Wall Street, ως απόρροια των πρακτικών της Federal Reserve. 

Πιο συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση κατά 1,20% και υποχωρεί στις 488 μονάδες, με όλους τους κλάδους να βρίσκονται στο κόκκινο. 

Ο τεχνολογικός τομέας ηγείται των απωλειών, διολισθαίνοντας κατά σχεδόν 3%, καθώς θεωρείται ο πλέον ευάλωτος στις επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.  

Χθες, τα πρακτικά της Federal Reserve προανήγγειλαν μια περισσότερο επιθετική στρατηγική για τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. 

Τα στοιχεία, ειδικότερα, έδειξαν ότι η πρώτη αύξηση των μηδενικών επιτοκίων ενδέχεται να λάβει χώρα αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, δηλαδή μετά τον Μάρτιο (έχουν προγραμματιστεί τρεις αυξήσεις το 2022).

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές αναταράξεις στις αγορές, οι οποίες έχουν εθιστεί στη φθηνή και άφθονη ρευστότητα, με τον S&P 500 να τερματίζει με απώλειες σχεδόν 2% και τον Dow Jones να χάνει περίπου 400 μονάδες.  

Τη σκυτάλη των απωλειών πήραν σήμερα το πρωί οι αγορές της Ασίας, με τον δείκτη Nikkei στο Τόκιο να χάνει σχεδόν 3% και να υποχωρεί κατά 850 μονάδες. Κατά 2,7% μειώθηκε και ο δείκτης ASX 200 στην Αυστραλία.  

Επιστρέφοντας στη Γηραιά Ήπειρο, οι μεγαλύτερες πιέσεις παρατηρούνται στο Μιλάνο και το Παρίσι, όπου ο δείκτης FTSE MIB και ο δείκτης CAC 40 διολισθαίνουν κατά 1,7%. 

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX μειώνεται κατά 1,3% και επιστρέφει στα επίπεδα των 16.000 μονάδων, ενώ στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 1%. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι κλειστός σήμερα λόγω της αργίας των Θεοφανίων. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πρακτικά της Fed: Ισως χρειαστεί επίσπευση των επιτοκιακών αυξήσεων

Fed: Διπλασιάζει τον ρυθμό του tapering – «Βλέπει» τρεις επιτοκιακές αυξήσεις το 2022

Sell off στα κρυπτονομίσματα – Σε χαμηλό ενός μήνα το Bitcoin

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News