Business & Finance Κυριακή 21/11/2021, 19:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ξεπέρασαν τα 600 δισ. δολάρια οι IPOs το 2021 – Έρχεται νέα φούσκα;

Ιδιαίτερα κατά το β΄ εξάμηνο του έτους καταγράφηκαν αρκετές αποτυχημένες εισαγωγές

Ξεπέρασαν τα 600 δισ. δολάρια οι IPOs το 2021 – Έρχεται νέα φούσκα;

Νέο ρεκόρ σημείωσαν φέτος οι Αρχικές Δημόσιες Προσφορές (IPOs) στα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο το 2021 -κι ενώ απομένουν έξι εβδομάδες για να ολοκληρωθεί- τόσο σε άντληση κεφαλαίων όσο και σε αριθμό, με τις συμφωνίες μέσω SPACS (Εταιρείες Εξαγοράς Ειδικού Σκοπού) και τις υψηλές αποτιμήσεις να στέλνουν στα ύψη το σύνολο των αντληθέντων κεφαλαίων. Ωστόσο κάποιες εξωπραγματικές αποτιμήσεις, έχουν πυροδοτήσει ένα κύμα προβληματισμού για ενδεχόμενη φούσκα στα χρηματιστήρια και το ενδεχόμενο να πλησιάζει η ώρα για διόρθωση των αγορών, ενώ δειλά δειλά έχουν κάνει την εμφάνισή τους σημάδια επιβράδυνσης του ξέφρενου αυτού ρυθμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, από τις σχεδόν 2.850 εισαγωγές είτε μέσω SPACS είτε με απευθείας είσοδο στα χρηματιστήρια, το συνολικό ποσό ξεπερνάει τα 600 δισ. δολάρια, σπάζοντας το ρεκόρ που κρατάει από το 2007.

Κορυφαία ΙΡΟ όλων είναι της startup ηλεκτρικών ημιφορτηγών Rivian, η οποία άντλησε σχεδόν12 δισ. δολάρια στη Wall Street, νωρίτερα τον Νοέμβριο. Η μεγαλύτερη ΙΡΟ στην Ασία ήταν αυτή της China Telecom η οποία συγκέντρωσε 54 δισ. γιουάν (8,4 δισ. δολάρια) τον Αύγουστο, ενώ η πολωνική εταιρεία παροχής θυρίδων για δέματα InPost καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην Ευρώπη με την εισαγωγή της στο Άμστερνταμ ύψους 2,8 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Οι εταιρείες αυτές ευνοήθηκαν από τη συγκυρία της εποχής, καθώς τα μέτρα στήριξης από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες «εξόπλισαν» τους επενδυτές με μετρητά, στέλνοντας τις μετοχές τους στα ύψη, ενώ τα ίδια μέτρα συνέβαλαν στην ενίσχυση των εταιρικών κερδών καθιστώντας τις εταιρικές μετοχές θελκτικές για τους επενδυτές.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Bloomberg δεν ήταν όλα ρόδινα. Ο έλεγχος από τις ρυθμιστικές αρχές έχει καταστείλει την τρέλα των SPACS, ενώ η πίεση της Κίνας στις κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες προκάλεσε σοκ στις αγορές το περασμένο καλοκαίρι, αναστέλλοντας τις κινεζικές IPOs στις ΗΠΑ και στο Χονγκ Κονγκ.

«Μεταβαίνουμε από ένα τέλειο περιβάλλον για τις IPOs με άφθονη ρευστότητα και συμφωνίες με καλή απόδοση σε ένα πιο φυσιολογικό περιβάλλον όπου οι επενδυτές είναι πιο επιλεκτικοί», επισημαίνει ο Γκάρεθ Μακάρτνεϊ, εκ των επικεφαλής για τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές στη UBS.

Ξεπέρασαν τα 600 δισ. δολάρια οι IPOs το 2021 – Έρχεται νέα φούσκα;-1

Η άλλη όψη του νομίσματος

Η επενδυτική φρενίτιδα που καταγράφηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους σε συνδυασμό με την διαρκή όρεξη των επενδυτών για περισσότερα κέρδη, έχει προκαλέσει πρωτόγνωρα φαινόμενα.

Η Rivian, η οποία ακόμη δεν έχει ακόμη δημιουργήσει έσοδα, είδε την αξία της μετοχής της να υπερδιπλασιάζεται στις πρώτες συνεδριάσεις φέρνοντας την κεφαλαιοποίησή της υψηλότερα από αυτή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, ενώ η μετοχή της νοτιοκορεάτικης SK Bioscience εκτοξεύθηκε κατά 160% στο ντεμπούτο της.

Αυτά τα φαινόμενα, έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες για μια διαφαινόμενη φούσκα στις χρηματιστηριακές αγορές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης S&P 500 διαπραγματεύεται με περισσότερο από 21 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη για το επόμενο έτος, πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο της δεκαετίας. Οι μετοχές προσεγγίζουν το πιο ακριβό τους επίπεδο από τη φούσκα dot.com το 2000.

«Καθώς τα προγράμματα στήριξης περιορίζονται εάν η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδυνθεί απότομα ενδέχεται να επέλθει διόρθωση στις αγορές», τονίζει η Susannah Streeter, ανώτερη αναλύτρια στη Hargreaves Lansdown. «Οι υπερτιμημένες εταιρείες θα νιώσουν το πλήγμα πολύ περισσότερο από τις υπόλοιπες».

Η απότομη προσγείωση

Από τη μεριά τους οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν αρχίσει να γίνονται πιο επιλεκτικοί εν μέσω της πληθώρας των συμφωνιών και αρκετοί είδαν κάποια από τα αρχικά τους κέρδη να «εξατμίζονται.

Μια τέτοια περίπτωση είναι η ανταγωνίστρια του TikTok, Kuaishou, η οποία αφού είδε την αξία της μετοχής να υπερτριπλασιάζεται, επί του παρόντος σε σχέση με την ΙΡΟ βρίσκεται 16% χαμηλότερα.  

Ενδεικτικό είναι το γράφημα που παραθέτει το Bloomberg, όπου ο δείκτης που μετρά τις 100 μεγαλύτερες ΙΡΟs στις ΗΠΑ υπολείπεται του S&P 500, μια κατάσταση που παρατηρείται και στην Ευρώπη (οι IPOs υπολείπονται των βασικών δεικτών).

Ξεπέρασαν τα 600 δισ. δολάρια οι IPOs το 2021 – Έρχεται νέα φούσκα;-2

Παράλληλα, ορισμένες πολυαναμενόμενες εγγραφές απογοήτευσαν, όπως αυτή της ινδικής εταιρείας επεξεργασίας ηλεκτρονικών πληρωμών, Raytm, της οποίας η μετοχή της στον ντεμπούτο της έκανε βουτιά 27%, ενώ πτώση 26% σημείωσε η μετοχή της βρετανικής startup διανομής τροφίμων, Deliveroo. 

Ιδιαίτερα κατά το β΄ εξάμηνο του έτους καταγράφηκαν αρκετές αποτυχημένες εισαγωγές, όπως της γαλλικής εταιρείας του κλάδου υγείας Icade Sante, της εταιρείας επενδύσεων λογισμικού Allvue Systems Holdings στις ΗΠΑ και της Novotech Health στο Χονγκ Κονγκ.

Ενώ ορισμένες εταιρείες έχουν μεταθέσει τα σχέδιά τους για είσοδό τους στο χρηματιστήριο για το 2022, οι κίνδυνοι για τις χρηματιστηριακές αγορές κάνουν την εμφάνισή τους, όπως η επιτάχυνση του πληθωρισμού που θα μπορούσε να επιφέρει σύσφιξη των χαλαρών νομισματικών πολιτικών. Πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να επιβαρύνουν τη δυναμική των κερδών.

«Οι αγορές θα βρεθούν σε ένα πιο ομαλοποιημένο περιβάλλον το 2022», σημειώνει ο Ουίλιαμ Σμάιλι ο William Smiley, εκ των επικεφαλής για τις χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας εξαιρουμένης της Ιαπωνίας στη Goldman Sachs. «Οι προσδοκίες για υψηλότερο πληθωρισμό θα επιφέρουν πιέσεις στα περιουσιακά στοιχεία με ρίσκο και ιδιαίτερα τις μετοχές».

Σύννεφα περικλείουν τις SPACS

Οι προοπτικές για τις SPACS δεν δείχνουν επίσης αισιόδοξες. Αφού έφθασαν σε ιστορικό υψηλό στα 159 δισ. δολάρια φέτος, στη συνέχεια επιβραδύνθηκαν δραματικά από τον Απρίλιο. Οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ -μακράν η μεγαλύτερη αγορά-, εξετάζουν ενδελεχώς τις λογιστικές πρακτικές, ενώ υπόσχονται πιο αυστηρή εποπτεία.  

«Η τρέλα με τις SPACS έχει ηρεμήσει και αυτό είναι καλό για την υγεία της αγοράς καθώς οι εγγραφές βρίσκονται πλέον σε ένα  πιο βιώσιμο επίπεδο παγκοσμίως», σύμφωνα με τον Τζέιμς Πάλμερ ο James Palmer, επικεφαλής για τις χρηματιστηριακές αγορές στη Bank of America για τη Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Μετοχές SPACs: Εχει «πέσει» η αξία τους κατά 25% από τα μέσα Φεβρουαρίου

Rivian: Με το «καλημέρα» έγινε η 2η πιο πολύτιμη αυτοκινητοβιομηχανία στις ΗΠΑ

Ε.Ε.: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα μόδα των SPACs

Ποια θα είναι η καλύτερη επένδυση του 2022: Διαχειριστές 1,2 τρισ. δολαρίων απαντούν στην BofA

Rivian: Δεν έχει πουλήσει ποτέ όχημα – Γιατί είναι πολυτιμότερη από την Volkswagen;

KPMG: Νέο ρεκόρ σημείωσαν οι επενδύσεις VC σε παγκόσμιο επίπεδο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News