Business & Finance Πέμπτη 30/09/2021, 12:57
ΑΓΟΡΕΣ

Reuters: Σε ιστορικό υψηλό ρεκόρ οι Αρχικές Δημόσιες Εγγραφές στο 9μηνο 

Reuters: Σε ιστορικό υψηλό ρεκόρ οι Αρχικές Δημόσιες Εγγραφές στο 9μηνο 

Σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ ανήλθε το ποσό που άντλησαν οι εταιρείες από τις Αρχικές Δημόσιες Εγγραφές (IPOs) που πραγματοποίησαν στους 9 πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ένα ρεκόρ που σημειώθηκε κι ενώ κατά το γ΄ τρίμηνο καταγράφηκε επιβράδυνσης της συγκεκριμένης δραστηριότητας. 

Βάσει των στοιχείων, από τις περισσότερες από τις 2.000 IPOs, οι εταιρείες άντλησαν 421 δισ. δολάρια από την αρχή του έτους, ένα ποσό υπερδιπλάσιο από εκείνο κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Σε αυτές τις εγγραφές συμπεριλαμβάνονται 486 IPOs μέσω Εταιρειών Απόκτησης Ειδικού Σκοπού (SPACs), συμφωνίες που στο σύνολο συγκέντρωσαν 127,7 δισ. δολάρια. 

Μετά το ρεκόρ που καταγράφηκε στη δραστηριότητα των IPOs μέσω SPACs, η εν λόγω αγορά κάνει ένα διάλειμμα. Εντούτοις διακρίνουμε ενδείξεις ότι η αγορά αρχίζει να ομαλοποιείται», αναφέρει ο επικεφαλής για τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές στη Goldman Sachs, Ντέιβιντ Λούντβιχ. 

Διαβάστε επίσης: Ρεκόρ στις παγκόσμιες επενδύσεις VC – Ξεπέρασαν τα 157 δισ. δολάρια

Μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο ποσό (5,4 δισ. δολάρια) άντλησε η Αρχική Δημόσια Εγγραφή της κινεζικής Kuaishou Technology, η οποία έχει τη στήριξη του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Tencent.

Από τις IPOs που ξεχώρισαν ήταν αυτές της Robinhood (2,1 δισ. δολάρια) και της νοτιοκορεατικής Krafton (3,7 δισ. δολάρια) το γ΄ τρίμηνο του 2021. 

Ένα τρίμηνο ωστόσο, κατά το οποίο κατέβασαν ταχύτητα IPOs  μετά τον φρενήρη ρυθμό που κατέγραψαν το β΄ τρίμηνο. 

Διαβάστε επίσης: Ρεκόρ επενδύσεων στον κλάδο fintech το α΄ εξάμηνο του 2021

Βάσει των στοιχείων της Refinitiv το συνολικό ποσό που αντλήθηκε από την είσοδο των εταιρειών στα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο, ανήλθαν σε 94,6 δισ. δολάρια, μειωμένα κατά 26,3% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2021. Το γεγονός ότι στο γ΄ τρίμηνο συμπεριλαμβάνονται οι καλοκαιρινοί μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου, οι εξονυχιστικοί έλεγχοι των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών στις εισηγμένες κινεζικές εταιρείες στις ΗΠΑ και η ακύρωση της ΙΡΟ της κινεζικής Didi λίγες ημέρες πριν εισέλθει στη Wall Street, επέδρασαν στη συνολική δραστηριότητα. 

Οι τεχνολογικές εταιρείες παρέμειναν οι αγαπημένες των επενδυτών, καθώς ήταν εκείνες που συγκέντρωσαν τα περισσότερα κεφάλαια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News