Business & Finance Παρασκευή 30/07/2021, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

ΗΠΑ: Βάζουν «φρένο» στις κινεζικές IPOs στα χρηματιστήριά τους

ΗΠΑ: Βάζουν «φρένο» στις κινεζικές IPOs στα χρηματιστήριά τους

«Φρένο» στις κινεζικές εταιρείες που ετοιμάζονται να αντλήσουν χρήματα από τα αμερικανικά χρηματιστήρια βάζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), εκτός και εάν δώσουν εμπεριστατωμένες εξηγήσεις για τη νομική τους διάρθρωση και αποκαλύψουν τους κινδύνους από τις παρεμβάσεις του Πεκίνου στις δραστηριότητές τους. 

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της SEC Γκάρι Γκένσλερ ζήτησε από το προσωπικό να επανεξετάσει στοχευμένα τις αιτήσεις για IPOs και γενικότερα δημόσιες εγγραφές από επιχειρήσεις με σημαντικές made in China δραστηριότητες. Παράλληλα, ζήτησε να καταρτιστεί νέο πλαίσιο κατευθυντήριων οδηγιών προκειμένου να ενημερώνονται οι επενδυτές για τα νέα μέτρα που έχει εισαγάγει το Πεκίνο. Οι κινεζικές εταιρείες που είναι εισηγμένες σε αμερικανικό χρηματιστήριο καλούνται να ενημερώσουν τους επενδυτές για τους κινδύνους παρέμβασης του Πεκίνου στις δραστηριότητές τους, μετά τα νέα μέτρα στα οποία προέβη το Πεκίνο.

Η SEC ζήτησε από τις κινεζικές να σταματήσουν κάθε διαδικασία εγγραφής έως ότου προσφέρουν συγκεκριμένη καθοδήγηση για τον τρόπο που θα ενημερώνουν τους επενδυτές σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχουν στην Κίνα.

Η κίνηση της SEC καταδεικνύει τις αυξημένες ανησυχίες των διαμορφωτών πολιτικής των ΗΠΑ ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις παραβιάζουν συστηματικώς τους αμερικανικούς κανονισμούς που προϋποθέτουν από τις εισηγμένες να ενημερώνουν τους επενδυτές για τους δυνητικούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από τις οικονομικές τους δραστηριότητες. 

Οι κινεζικές δημόσιες εγγραφές στις ΗΠΑ έχουν φθάσει την αξία ρεκόρ των 12,8 δισ.δολαρίων από τις αρχές του έτους έως σήμερα, ενώ υπολογίζεται ότι περί τις 418 κινεζικές είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Ωστόσο, οι νέες αιτήσεις για εισαγωγή στο χρηματιστήριο από κινεζικές μειώθηκαν σημαντικά τον Ιούλιο, από τη στιγμή που το Πεκίνο έβαλε στο «μικροσκόπιο» την κινεζική πλατφόρμα Didi μετά την επιτυχημένη IPO της στις ΗΠΑ στα τέλη Ιουνίου. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News