Business & Finance Τετάρτη 29/09/2021, 22:11
ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Στερλίνα: Συμπεριφέρεται ξανά σαν νόμισμα αναδυόμενων χωρών;

Στερλίνα: Συμπεριφέρεται ξανά σαν νόμισμα αναδυόμενων χωρών;

Την χειρότερη επίδοση στη διάρκεια του τρέχοντος έτους σημείωσε σήμερα η στερλίνα, σε μία εξέλιξη που έκανε τους αναλυτές να συγκρίνουν ξανά την πορεία της με νομίσματα αναδυόμενων χωρών, όπως το πέσο Μεξικού ή το ραντ της Ν.Αφρικής παρά με το δολάριο ή με το ευρώ.

Η ενεργειακή κρίση και οι σοβαρές ελλείψεις στα ράφια των σουπερμάρκετ και των ομίλων λιανικής, η κλιμάκωση του πληθωρισμού και η απειλή αύξησης των επιτοκίων δημιουργούν όλα μία αίσθηση αγωνίας και αβεβαιότητας στην αγορά συναλλάγματος, με διάφορες φωνές να κάνουν λόγο για απότομη πτώση της στερλίνας. 

Το νόμισμα υποχώρησε 0,7% έναντι του δολαρίου στο 1,3440, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ έναντι του ευρώ κινήθηκε σε χαμηλό διμήνου στις 86,40 πένες. Από τις αρχές του μηνός έως σήμερα, η πτώση της στερλίνας έναντι του δολαρίου κυμαίνεται στο 2%.

«Η στερλίνα χάνει την αξιοπιστία της ως προς τον πληθωρισμό. Η ανησυχία τώρα για τους επενδυτές έγκειται στο εάν η στερλίνα τείνει να εξελιχθεί σε ένα νόμισμα άκρως απρόβλεπτο», αναφέρει ο Τζόρνταν Ροτσεστερ της Nomura. 

Pound extended losses after Tuesday's sharp selloff
  

Η πτώση της στερλίνας υποδηλώνει ότι συμπεριφέρεται περισσότερο ως νόμισμα αναδυόμενων αγορών, σύμφωνα με τον Ανταμ Κόουλ, στρατηγικό αναλυτή της RBC Europe. 

Οι παραλληλισμοί αυτοί είχαν γίνει ξανά κατά την περίοδο της δύσκολης περιόδου εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. και επανέρχονται τώρα στο προσκήνιο από τη στιγή που η πιθανότητα μίας πρόωρης επιτοκιακής ανόδου από την Τράπεζα της Αγγλίας δεν κατάφερε να ανακόψει την ελεύθερη πτώση της στερλίνας αυτή την εβδομάδα. Αυτό που διακυβεύεται αυτή τη στιγμή είναι η αξιοπιστία της Τράπεζας της Αγγλίας να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό αλλά και να διασφαλίσει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό.

Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι αναλυτές ως προς τη στερλίνα εμφανίζονται τώρα ανήσυχοι με στρατηγικούς αναλυτές της Nomura να κλείνουν τις θέσεις αγοράς σε στερλίνα έναντι του δολαρίου.

Η κίνηση των οψιόν υποδηλώνει ότι η στερλίνα μπορεί να υποχωρήσει περαιτέρω και να απεξαρτηθεί από δείκτες που παρακολουθούν τα υπόλοιπα νομίσματα του G10. 

 

GBP/USD 1-month implied volatility at highest since April
  

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News