Business & Finance Τετάρτη 17/11/2021, 19:15
ΑΓΟΡΕΣ

IPOs: Έσπασαν το φράγμα του 1 τρισ. δολαρίων στις ΗΠΑ το 2021

IPOs: Έσπασαν το φράγμα του 1 τρισ. δολαρίων στις ΗΠΑ το 2021

Το φράγμα του 1 τρισ. δολαρίων ξεπέρασε η κεφαλαιοποίηση των επιχειρήσεων που έκαναν φέτος το ντεμπούτο τους στα αμερικανικά χρηματιστήρια.

Το πρωτοφανές ποσό ξεπεράστηκε με την εισαγωγή της Rivian στον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της PitchBook. Η αμερικανική εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι πλέον η τρίτη πολυτιμότερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το 17% του συνολικού ποσού συγκεντρώθηκε χάρη σε συγχωνεύσεις με εταιρείες ειδικού σκοπού (SPAC).

Από το πρωτοφανές ποσό του 1 τρισ. δολαρίων μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι η αμερικανική αγορά, και ενδεχομένως και άλλες του δυτικού κόσμου, διευκολύνουν την είσοδο νέων επιχειρήσεων και προσφέρουν περισσότερες επιλογές στους επενδυτές.

Οι δύο μεγαλύτερες IPOs

Η IPO της Rivian την προηγούμενη εβδομάδα προσέθεσε 67 δισ. δολάρια στο συνολικό λογαριασμό. Ωστόσο, έκτοτε η κεφαλαιοποίησή της έχει υπερδιπλασιαστεί αγγίζοντας περίπου τα 150 δισ. δολάρια. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η μετοχή της παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις. Ενδεικτικά, στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης υποχώρησε κατά 14%.

Η Rivian έχει επικεντρωθεί σε δύο κανάλια: Στην ανάπτυξη ηλεκτρικών φορτηγών, τα οποία θα κατευθυνθούν στην Amazon (έχει ήδη προπαραγγείλει 100.000 τέτοια οχήματα), και στην ανάπτυξη ενός ημιφορτηγού και ενός SUV. Παρ’ όλα αυτά, η Rivian κατέγραψε ζημιές ύψους 1 δισ. δολαρίων στο α΄ εξάμηνο του 2021, ενώ έχει δεχθεί προ-παραγγελίες για μόλις 48.390 οχήματα. Επίσης, δεν έχει διοχετεύσει ποτέ ούτε ένα όχημά της στην αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, επρόκειτο για τη δεύτερη μεγαλύτερη IPO στο αμερικανικό χρηματιστήριο φέτος. Την πρώτη θέση κατέλαβε η Coinbase με την IPO 85 δισ. δολαρίων τον Απρίλιο. Έκτοτε, η αξία της εταιρείας έχει ενισχυθεί κατά 5 δισ. δολάρια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ε.Ε.: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα μόδα των SPACs

Rivian: Δεν έχει πουλήσει ποτέ όχημα – Γιατί είναι πολυτιμότερη από την Volkswagen;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News