Business & Finance Δευτέρα 11/10/2021, 18:27
ΑΓΟΡΕΣ

Συνεχίστηκαν ακάθεκτες οι IPOs τον Σεπτέμβριο 

Η συνολική άντληση των κεφαλαίων έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ στα 421 δισ. δολάρια

Συνεχίστηκαν ακάθεκτες οι IPOs τον Σεπτέμβριο 

Παρά την έντονη μεταβλητότητα που επικράτησε στις αγορές τον Σεπτέμβριο -πυροδοτούμενη από το ανέβασμα της ταχύτητας του πληθωρισμού και τους φόβους για απόσυρση των μέτρων στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες-, ο ρυθμός των Αρχικών Δημόσιων Εγγραφών (IPOs) παρέμεινε ισχυρός. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, τον Σεπτέμβριο περισσότερες από 2.000 εταιρείες εισήλθαν στο χρηματιστήριο σε όλο τον κόσμο, με τη συνολική άντληση των κεφαλαίων να φθάνει στο τέλος του μήνα σε επίπεδα ρεκόρ στα 421 δισ. δολάρια, ποσό υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο που συγκέντρωσαν οι νεοεισερχόμενες εταιρείες τον αντίστοιχο μήνα του 2020. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι IPOs στις ΗΠΑ κράτησαν μεγαλύτερες αντιστάσεις σε σχέση με την Ευρώπη, από την άποψη ότι στην ευρωπαϊκή ήπειρο ακυρώθηκαν επτά δημόσιες εγγραφές. Αντιθέτως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η παράταση για την απόφαση σχετικά με το όριο χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και ένας κάποιος εφησυχασμός των επενδυτών για την υπόθεση της Evergrande, λειτούργησαν καταλυτικά ούτως ώστε να προχωρήσουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις με τα σχέδιά τους να καταστούν δημόσιες εταιρείες. 

Μάλιστα αυτές τις «θαρραλέες» κινήσεις των νεοεισερχόμενων εταιρειών, οι επενδυτές τις αντάμειψαν, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic οι μετοχές των εταιρειών αυτών στο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 25,5%, ένα ποσοστό ωστόσο αισθητά χαμηλότερο από το 42% της ανόδου των μετοχών για τον αντίστοιχο μήνα (τον τελευταίο) του β΄ τριμήνου. 

Για τον Τζιμ Κούνεϊ, επικεφαλής για τις αμερικανικές κεφαλαιαγορές στη Bank of America, τα στοιχεία για την έντονη δραστηριότητα στις IPOs υποδεικνύει ότι η αγορά παραμένει ισχυρή, ωστόσο υποδεικνύουν ότι οι επενδυτές γίνονται πιο επιλεκτικοί. 

«Οι επενδυτές έχουν περιορίσει το εύρος των επενδύσεων με αποτέλεσμα να επιδρά και στη δραστηριότητα της δευτερογενούς δραστηριότητας», αναφέρει. 

Πλέον έχοντας εισέλθει στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, αναμένονται μερικές υψηλού κύρους δημόσιες εγγραφές, όπως της κατασκευάστριας ηλεκτρικών οχημάτων Rivian Automotive και της παρασκευάστριας ημιαγωγών GlobalFoundries. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News