Start Ups Πέμπτη 15/07/2021, 14:47
START UPS

Ε.Ε.: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα μόδα των SPACs 

Ε.Ε.: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα μόδα των SPACs 

Οι επενδύσεις σε εταιρείες «λευκής επιταγής» ή αλλιώς Εταιρείες Απόκτησης Ειδικούς Σκοπού (SPACs), ενδεχομένως να μην είναι κατάλληλες για όλους τους επενδυτές και πιθανόν στο μέλλον να χρειασθούν πρόσθετες ενέργειες για να προστατευθούν οι επενδυτές από δυνητικές περιπέτειες. Τις προειδοποιήσεις αυτές απέστειλε με ανακοίνωσή της σήμερα Πέμπτη 15/7 η ρυθμιστική αρχή για τις κεφαλαιαγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA).

Οι συμφωνίες με εταιρείες SPACs αποτελεί τη νέα τάση στις χρηματιστηριακές αγορές και είναι χαρακτηριστικό όπως αναφέρει το Reuters, ότι από την αρχή του έτους περισσότερες από 400 τέτοιες συμφωνίες έχουν συναφθεί μόνο στις ΗΠΑ, με την αντίστοιχη δραστηριότητα στην Ευρώπη να είναι αρκετά πιο περιορισμένη σε σχέση με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, να ανεβάζει όμως σταθερά κι αυτή ρυθμούς. 

Οι εν λόγω εταιρείες είναι επί της ουσίας εταιρείες-κέλυφος, οι οποίες είναι εισηγμένες και αυτό που κάνουν είναι να συγχωνεύονται με ιδιωτικές εταιρείες και να της εισάγουν στο χρηματιστήριο. Με αυτόν τον τρόπο οι ιδιωτικές εταιρείες γλυτώνουν κόστος και χρόνο από το να ακολουθήσουν τον παραδοσιακό τρόπο της Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς. 

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η ESMA, οι επενδύσεις σε SPACs συμφωνίες «ενδέχεται να μην είναι κατάλληλες για όλους τους επενδυτές, αφού εγκυμονούν κίνδυνοι από την αλλοίωση της αξίας των μετοχών (dilution), τις συγκρούσεις συμφερόντων και την αβεβαιότητα αναφορικά με τον προσδιορισμό και την αξιολόγηση της εταιρείας-στόχου.

Η ESMA τονίζει πως οι SPACs θα πρέπει να ενημερώνουν τους επενδυτές για τους κινδύνους, την επιχειρηματική στρατηγική και τα κριτήρια για την επιλογή μιας εταιρείας-στόχου, όπως και για την έκταση που μπορεί να πάρει το dilution των μετοχών. «Μια τέτοια ενημέρωση θα παρέχει μια πιο σαφή εικόνα για τις μελλοντικές προκλήσεις και τις προοπτικές του εκδότη», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η ρυθμιστική αρχή.

«Υπήρξε σημαντική άνοδος της δραστηριότητας SPAC στις κεφαλαιαγορές της Ε.Ε. φέτος και συνεπακόλουθα εντείνεται το ενδιαφέρον από τους επενδυτές», αναφέρει η προσωρινή πρόεδρος της ESMA, Ανέλι Τουόμινεν. «Επομένως, είναι απαραίτητο να παρέχεται στους επενδυτές η απαραίτητη πληροφόρηση προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τη δομή των συμφωνιών SPACs, προτού προχωρήσουν σε οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις», καταλήγει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News