Business & Finance Πέμπτη 22/04/2021, 21:10
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

ΕSMA: Ανάγκη να διερευνηθεί η άνοδος των SPACs

ΕSMA: Ανάγκη να διερευνηθεί η άνοδος των SPACs

Την ανάγκη να εξεταστεί και να διευρευνηθεί η εκρηκτική άνοδος των εταιρειών ειδικού σκοπού (SPACs), οι οποίες βοηθούν τις επιχειρήσεις να εισαχθούν στο χρηματιστήριο, υπογράμμισε η γενική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), Νατάσα Κειζνέιβ. Η ίδια ωστόσο επισημαίνει ότι είναι υπερβολικά ενωρίς για να δηλωθεί ότι πρόκειται για «φούσκα». 

Οι SPACs έχουν ήδη προσελκύσει μεγάλα ονόματα από τον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό κλάδο, με το πρώην επικεφαλής της UniCredit Ζαν-Πιερ Μιστιέ να ενώνει τις δυνάμεις του με τον πλουσιότερο άνθρωπο της Γαλλίας, τον Μπερνάρ Αρνό, για τη δημιουργία SPAC η οποία θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ με σκοπό να προχωρήσει σε μία σειρά συμφωνιών εξαγορών στην Ευρώπη. 

Αρχικά, οι εν λόγω εταιρείες προσείλκυσαν δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις στη Wall Street, για να γίνουν εν συνεχεία ιδιαίτερα δημοφιλείς και στην Ευρώπη. Οι SPACs εισάγονται στο χρηματιστήριο για να αντλήσουν κεφάλαια και εν συνεχεία έχουν ένα χρονικό περιθώριο έως δύο ετών για να χρησιμοποιήσουν την όλη διαδικασία γιανα αγοράσουν τις υφιστάμενες επιχειρήσεις. Για το λόγο αυτό και αποτελούν άκρως ελκυστική εναλλακτική λύση για όσες startups επιθυμούν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο αλλά δεν μπορούν να το κάνουν μόνες τους ή θέλουν να αποφύγουν τον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών. 

Ωστόσο, μόνο 10 SPAC εισήχθησαν στην Ευρώπη το 2020 και το 2021 με συνολική κεφαλαιοποίηση περί τα 1,3 δισ.δολάρια. Ο αριθμός αυτός ωχριά μπροστά στις 522 τέτοιου είδους εταιρείες τις ΗΠΑ που έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο, αντλώντας συνολικά περισσότερα από 300 δισ.δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

«Θα πρέπει να καταλάβουμε γιατί είναι τόσο δημοφιλείς, γιατί οι επενδυτές τοποθετούν τόσα πολλά χρήματα σε αυτές. Βεβαίως, είναι πολύ ενωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα…και ποιά θα είναι η ανταπόκριση από πλευρές των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών», επισημαίνουν στελέχη της ESMA. 

Στόχος των ευρωπαϊκών και αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών είναι να περιορίσουν τις «υπερβολές» στην αγορά που έγιναν αισθητές τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, ζητώνατας παράλληλα από τους συμβούλους αυτών των συμφωνιών να βγάζουν στο φως περισσότερα στοιχεία. 

Ο γενικός διευθυντής της ελβετικής τράπεζας UBS, Αρμιν Χεμπέργκερ, αναμένει 30 έως 60 SPACs να εισαχθούν εφέτος στα χρηματιστήρια της Ευρώπης. 
  
moneyreview.gr με πληροφορίες από REUTERS

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News