Business & Finance Πέμπτη 11/11/2021, 15:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Rivian: Με το «καλημέρα» έγινε η 2η πιο πολύτιμη αυτοκινητοβιομηχανία στις ΗΠΑ 

Με το χθεσινό ράλι της μετοχής, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ξεπέρασε τα 100 δισ. δολάρια

Rivian: Με το «καλημέρα» έγινε η 2η πιο πολύτιμη αυτοκινητοβιομηχανία στις ΗΠΑ 

Το χρηματιστηριακό της ντεμπούτο στη Wall Street πραγματοποίησε η Rivian, μια «πρεμιέρα» η οποία αν μη τι άλλο ήταν εντυπωσιακή. 
Η αμερικανική κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων, είδε τη μετοχή της να πραγματοποιεί άλμα έως και 53% κατά τη διάρκεια της πρώτης της συνεδρίασης, για να κλείσει εντέλει στην τιμή των 100,73 δολαρίων, με άνοδο που άγγιξε το 30%.

Με το χθεσινό ράλι της μετοχής, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ξεπέρασε τα 100 δισ. δολάρια, μια Αρχική Δημόσια Εγγραφή η οποία είναι με διαφορά η μεγαλύτερη για το 2021, ενώ με τη χρηματιστηριακή της αξία σε αυτό το επίπεδο κατέστη η δεύτερη πολυτιμότερη αυτοκινητοβιομηχανία στις ΗΠΑ, πίσω μόνο από την Tesla, η κεφαλαιοποίηση της οποίας διαμορφώνεται μετά το κλείσιμο της Τετάρτης στο 1,06 τρισ. δολάρια.

Παράλληλα με την άντληση περί των 12 δισ. δολαρίων ποσό που μπορεί να ανέλθει έως τα 13,7 δισ. δολάρια σε περίπτωση που ασκηθούν τα δικαιώματα απόκτησης από μεμονωμένους επενδυτές, η ΙΡΟ είναι επίσης η μεγαλύτερη στις ΗΠΑ, πίσω από αυτή της Alibaba τον Σεπτέμβριο του 2014. 

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός, ότι αν και έχει αρχίσει να πουλάει τα οχήματά της μόλις το 2021, η Rivian προσπέρασε παραδοσιακές δυνάμεις στον αμερικανικό κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως οι General Motors (86,05 δισ. δολάρια), Ford (77,37 δισ. δολάρια) και τη νεόκοπη Lucid (65,95 δισ. δολάρια).

«Η μετάβαση σε δημόσια επιχείρηση και η ανάπτυξη της κεφαλαιακής μας βάσης, δίνει τη δυνατότητα στη Rivian, να αναπτύξει υποσχόμενα προϊόντα και να δημιουργήσει όγκο και ανάπτυξη σε νέους τομείς στους οποίους θα εισχωρήσουμε και σε νέα οχήματα», επισήμανε σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ρ.Τζ. Σκάριντζ.  

Η εταιρεία που έχει ως μεγαλύτερο μέτοχό της την Amazon με ποσοστό 20%, τυγχάνει της προτίμησης μερικών εκ των σημαντικότερων θεσμικών επενδυτών της Wall Street, όπως οι T. Rowe Price και BlackRock, οι οποίοι στοιχηματίζουν ότι η Rivian θα είναι το επόμενο μεγάλο trend, σε έναν κλάδο στον οποίο κυριαρχεί η Tesla. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News