Business & Finance Πέμπτη 2/09/2021, 21:14
ΑΓΟΡΕΣ

Μετοχές SPACs: Εχει «πέσει» η αξία τους κατά 25% από τα μέσα Φεβρουαρίου

Μετοχές SPACs: Εχει «πέσει» η αξία τους κατά 25% από τα μέσα Φεβρουαρίου

Μετά από έξι μήνες ακατάσχετης «μανίας» για τις μετοχές των SPACs, ένα γενικευμένο sell off σάρωσε περίπου 75 δισ.δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των εταιρειών που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο μέσω των αυτών των επιχειρήσεων εξαγορών ειδικού σκοπού, σύμφωνα με ανάλυση της Dow Jones Market Data βασιζόμενη σε στοιχεία της SPAC Research. 

Ενα σύνολο από 137 SPACs που ολοκλήρωσαν τις εξαγορές τους έως τα μέσα Φεβρουαρίου έχουν απωλέσει περίπου 25% από την κεφαλαιοποίησή τους. Η ανάλυση δεν περιλαμβάνει τις εταιρείες αυτές που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τις εξαγορές τους. 

Την ίδια περίοδο, διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο που παρακολουθεί τις εταιρείες αυτές που εισήχθησαν μέσω SPAC στο χρηματιστήριο, έχει υποχωρήσει 12% τη στιγμή που ο δείκτης Dow Jones έχει ενισχυθεί 13%. 

Η πτώση των μετοχών είναι ιδιαίτερα αισθητή στις εταιρείες που συνδέονται με την πράσινη ενέργεια, παρότι οι απώλειες είναι γενικευμένες. Περίπου το 75% των SPAC που έχουν ανακοινώσει συμφωνίες εξαγοράς αλλά δεν τις έχουν ολοκληρώσει διαπραγματεύονται σήμερα σε επίπεδα χαμηλότερα της αρχικής δημόσιας εγγραφής τους. 

Η πτώση έχει πλήξει κυρίως funds που βρίσκονται υπό τη διαχείριση εταιρειών, όπως BlackRock και Fidelity Investments, καθώς και πολλά αντισταθμιστικά ταμεία, διαχειριστές συνταξιοδοτικών ταμείων και άλλους επενδυτές που έσπευσαν να τοποθετήσουν χρήματα στην αγορά μέσω SPAC στη διάρκεια της μεγάλης ευφορίας που άρχισε από τα τέλη του 2020.

Παρ΄όλα αυτά, η αξία της αγοράς SPAC κυμαίνεται στα 250 δισ.δολάρια έναντι μόλις 100 δισ.δολαρίων πριν από ένα έτος. 

moneyreview.gr με πληροφορίες WSJ

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News