Business & Finance Πέμπτη 8/07/2021, 18:42
BUSINESS & FINANCE

Παγκόσμιο sell off στις μετοχές – Βουτιά έως 2% σε Ευρώπη, ΗΠΑ

Παγκόσμιο sell off στις μετοχές – Βουτιά έως 2% σε Ευρώπη, ΗΠΑ

Υπό κλοιό έντονων πιέσεων βρίσκονται σήμερα οι διεθνείς αγορές, με τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές μετοχές να καταγράφουν νέο sell off, εν μέσω των ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας ανάκαμψης, η οποία φαίνεται ότι απειλείται από την παραλλαγή Δέλτα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε το απόγευμα με απώλειες της τάξης του 1,91% και υποχώρησε στις 450 μονάδες, με το σύνολο των επιμέρους κλάδων να τερματίζει σε αρνητικό έδαφος.

Εξίσου πτωτικό είναι το κλίμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου οι αμερικανικοί δείκτης σημειώνουν ισχυρές απώλειες (300 μονάδες για τον Dow Jones). Το sell off, πάντως, είχε διαφανεί από το πρωί, όταν οι ασιατικές αγορές απώλεσαν έως και το 3% (Χονγκ Κονγκ) της αξίας τους.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα των αγορών

Η βασική πηγή της παγκόσμιας αναταραχής συνίσταται στον εφιάλτη της αναζωπύρωσης της πανδημίας, με την παραλλαγή Δέλτα να απειλεί τα σχέδια για επιστροφή στην ομαλότητα και την κανονικότητα.

Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, εξάλλου, διαγράφουν αυξητική τάση παγκοσμίως, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν μια ενδεχόμενη επαναφορά των περιοριστικών μέτρων και των ταξιδιωτικών περιορισμών, κάτι το οποίο ισοδυναμεί με ταφόπλακα στις προσδοκίες για ισχυρό rebound της οικονομίας.

Στο μεταξύ, το κλίμα επηρεάζεται αρνητικά κι από τα μακροοικονομικά μεγέθη της αμερικανικής οικονομίας, με τις νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας να αυξάνονται απροσδόκητα κατά 373.000 την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή σχεδόν κατά 23.000 περισσότερες σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναθεώρησε σήμερα την στρατηγική για τον πληθωρισμό, επιτρέποντας τον δείκτη τιμών να κινείται άνω του 2% για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Η εν λόγω απόφαση, με άλλα λόγια, διευκολύνει τη διατήρηση των υποστηρικτικών νομισματικών μέτρων, εξέλιξη άκρως σημαντική για τα ευρωπαϊκά ομόλογα.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Οι αμερικανικοί δείκτες

  • Dow Jones -0,84% 34.491 μονάδες
  • S&P 500 -0,94% 4.317 μονάδες
  • Nasdaq -1,05$ 14.510 μονάδες
  • Russ 2K -1,04% 2.229 μονάδες
  • Δείκτης Μεταβλητότητας VIX +13,89% 18,45 μονάδες

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News