Business & Finance Τετάρτη 15/12/2021, 21:13
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Fed: Διπλασιάζει τον ρυθμό του tapering – «Βλέπει» τρεις επιτοκιακές αυξήσεις το 2022

Fed: Διπλασιάζει τον ρυθμό του tapering – «Βλέπει» τρεις επιτοκιακές αυξήσεις το 2022

Δίδοντας το σήμα ότι o στόχος της για τον πληθωρισμό έχει πλέον εκπληρωθεί, η Φέντεραλ Ριζέρβ ανακοίνωσε ότι διπλασιάζει τον ρυθμό του tapering από τα μέσα Ιανουαρίου, ολοκληρώνοντας το πανδημικό πρόγραμμα αγορών ομολόγων το Μάρτιο αντί για τον Ιούνιο που είχε αναφέρει αρχικά. Την ίδια στιγμή, έβαλε στο τραπέζι το ενδεχόμενο τριών αυξήσεων των επιτοκίων το επόμενο έτος, από μόλις μία που ήταν στις προηγούμενες προβλέψεις της τον Σεπτέμβριο. 

Πιο συγκεκριμένα, η Fed μειώνει τις αγορές ομολόγων της στα 30 δισ. δολάρια τον μήνα, αρχίζοντας από τα μέσα Ιανουαρίου, όπως ακριβώς είχαν προεξοφλήσει οι αγορές.  

Στις νέες προβλέψεις που παρουσίασε μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της, οι αξιωματούχοι της Φέντεραλ Ριζέρβ προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα «τρέξει» με 2,6% το επόμενο έτος συγκριτικά με το 2,2% που είχε αναφέρει το Σεπτέμβριο, με την ανεργία να υποχωρεί στο 3,5%. 

Ως εκ τούτου, οι διαμορφωτές πολιτικής της κρίνουν ότι θα χρειαστεί να αυξηθούν τα επιτόκια από το σημερινό επίπεδο στο 0,90% έως τα τέλη του 2022, με τις επιτοκιακές αυξήσεις να συνεχίζονται και τα επόμενα δύο έτη: το  2023 θα φθάσουν στο 1,6% και το 2024 στο 2,1%, προκειμένου ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο στόχο του 2%. 

Προς το παρόν, με τον πληθωρισμό να ξεπερνά κατά πολύ το στόχο του 2% για αρκετό ακόμη διάστημα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ κρίνει ότι η πιο ενδεδειγμένη πολιτική είναι να διατηρήσει τα επιτόκια στα σημερινά επίπεδα έως ότου η αγορά απασχόλησης φθάσει στο μέγιστο βαθμό δυναμικής της. 

«Με τον πληθωρισμό να έχει ξεπεράσει το 2% για κάποιο χρονικό διάστημα, η Επιτροπή αναμένει ότι θα είναι σκόπιμο να διατηρηθούν τα τρέχοντα σχεδόν μηδενικά επιτόκια έως ότου η αγορά εργασίας επιτύχει πλήρη απασχόληση», αναφέρει η Fed στην ανακοίνωσή της, η οποία άρχισε να προσδιορίζει πιο αναλυτικά την “ομαλοποίηση” της νομισματικής πολιτικής της, μετά από σχεδόν δύο χρόνια έκτακτων μέτρων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω των δυσμενών επιπτώσεων που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Τα προβλήματα στην αλυσίδα προσφοράς και οι ανισορροπίες στη ζήτηση που σχετίζονται με την πανδημία και την επαναλειτουργία της οικονομίας έχουν συμβάλει τα μέγιστα στη σημερινή άνοδο του πληθωρισμού, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Φέντεραλ Ριζέρβ. Η κεντρική τράπεζα υπογραμμίζει επίσης και τους κινδύνους που εξακολουθούν να υπάρχον για την αμερικανική οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της νέας μετάλλαξης Όμικρον. 

Την ίδια στιγμή, εμφανίστηκε έτοιμη να προσαρμόσει τον ρυθμό των αγορών εάν αυτό κριθεί αναγκαίο από τις προοπτικές της οικονομίας. 

Η Φέντεραλ Ριζέρβ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της όπως άλλωστε αναμενόταν στο εύρος διακύμανσης μηδέν έως 0,25%, δεσμευόμενη να διατηρήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να στηρίξει την αμερικανική οικονομία. 

Ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης, η Fed αναμένει για το 2022 ποσοστό 4%, περισσότερο από το 3,8% που είχε προβλέψει το Σεπτέμβριο και υπερδιπλάσιο από τη σημερινή τάση. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News