Business & Finance Τετάρτη 5/01/2022, 21:47
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρακτικά της Fed: Ισως χρειαστεί επίσπευση των επιτοκιακών αυξήσεων

Πρακτικά της Fed: Ισως χρειαστεί επίσπευση των επιτοκιακών αυξήσεων

Αξιωματούχοι της Federal Reserve δήλωσαν τον προηγούμενο μήνα ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ είναι «πολύ σφιχτή» και γι΄αυτό ίσως χρειαστεί η Φέντεραλ Ριζέρβ όχι απλώς να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα του αναμενομένου, αλλά και να μειώσει το συνολικό ενεργητικό της προκειμένου να τιθασσεύσει τον υψηλό πληθωρισμό, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της επιτροπής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε στις 14-15 Δεκεμβρίου.

«”Οι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι μπορεί να δικαιολογηθεί η αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα ή με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν έως πρότινος. Ορισμένοι αξιωματούχοι σημείωσαν επίσης ότι θα μπορούσε να είναι σκόπιμο να αρχίσει η μείωση του μεγέθους του ισολογισμού της Φέντεραλ Ριζέρβ σχετικά σύντομα μετά την έναρξη των επιτοκιακών αυξήσεων», αναφέρεται στα πρακτικά.

Τα πρακτικά προσφέρουν περισσότερα στοιχεία για τη στροφή της Fed τον προηγούμενο μήνα προς μία πιο επιθετική νομισματική πολιτική. Οι διαμορφωτές πολιτικής της συμφώνησαν να επιταχύνουν το tapering και έβαλαν στο τραπέζι τρεις επιτοκιακές αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης στη διάρκεια του 2022. 

Ωστόσο, τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed έδειξαν ότι όχι μόνο συζητήθηκε μία αρχική επιτοκιακή αύξηση, αλλά και εάν θα χρησιμοποιήσει έναν δεύτερο «χαρτί» για να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό, επιτρέποντας τη μείωση των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και των ενυπόθηκων τίτλων.

Η συνεδρίαση του Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού είχε αρχίσει να αυξάνεται λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, θα εμφανιστεί ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας την επόμενη εβδομάδα για ακρόαση σχετικά με την υποψηφιότητά του για μια δεύτερη τετραετία ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας και είναι πιθανό να αποκαλύψει περισσότερα όσον αφορά την άποψή του για την οικονομία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News