Business & Finance Τετάρτη 24/11/2021, 21:34
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Fed: Έτοιμη να επιταχύνει το tapering το Δεκέμβριο έδειξαν τα πρακτικά της

Fed: Έτοιμη να επιταχύνει το tapering το Δεκέμβριο έδειξαν τα πρακτικά της

Ανοικτοί στην επιτάχυνση του tapering τάχθηκαν αρκετοί διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της Φέντεραλ Ριζέρβ, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει και κριθεί αναγκαία μία πιο γρήγορη αύξηση των επιτοκίων, έδειξαν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. 

«Αρκετά μέλη του δ.σ. της Fed εμφανίστηκαν έτοιμα να προσαρμόσουν τον ρυθμό των αγορών ομολόγων και να αυξήσουν τα επιτόκια πιο γρήγορα απ΄ό,τι αναμενόταν εάν ο πληθωρισμός κλιμακωθεί πιο γρήγορα από τα επίπεδα που συνάδουν με τους στόχους της αρμόδιας για τη νομισματική πολιτική επιτροπή της Fed», αναφέρουν τα πρακτικά από τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 2 έως 3 Νοεμβρίου. 

Οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ συμφώνησαν ομόφωνα στην εν λόγω συνεδρίαση να αρχίσει η μείωση των μηνιαίων αγορών κρατικών ομολόγων ύψους 120 δισ.δολαρίων που τέθηκαν σε ισχύ στις αρχές του 2020 προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας. 
  
Με βάση τον αρχικό ρυθμό αγορών, το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου Ιουνίου. Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενες φωνές από κάποιους αξιωματούχους για επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος εν μέσω των ασφυκτικών πληθωριστικών πιέσεων και της βελτίωσης της αγοράς απασχόλησης, ούτως ώστε να δοθεί στην Φέντεραλ Ριζέρβ μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την αύξηση των επιτοκίων από το σημερινό επίπεδο κοντά στο μηδέν, πιθανόν και στις αρχές του επόμενου έτους, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. 

Ολες οι ενδείξεις συνεπώς συνηγορούν στην επιτάχυνση του ρυθμού του tapering στην επόμενη συνεδρίαση της 14-15ης Δεκεμβρίου. Τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι ο αριθμός των αιτήσεων για χορήγηση επιδόματος ανεργίας μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969 την προηγούμενη εβδομάδα. 

Η πρόεδρος της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντέιλι, απο τις πλέον επιφυλακτικές ως προς τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής, δήλωσε σήμερα ότι είναι ανοικτή σε μία επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης των αγορών, εάν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την απασχόληση παραμένουν σταθερά, βλέποντας πιθανή μία επιτοκιακή αύξηση ίσως και δύο το επόμενο έτος. 

Επίσης, κάποιοι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής εμφανίζονται τώρα πιο άνετοι με μία επιτοκιακή αύξηση στις αρχές του επόμενου έτους, σημειώνοντας ότι η βελτίωση της αγοράς απασχόλησης μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στη Fed να εκπληρώσει το μέγιστο στόχο της για την αγορά εργασίας έως τα μέσα του 2022. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 
   
 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News