Business & Finance Δευτέρα 15/11/2021, 22:45
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μοχάμεντ Ελ-Εριάν: Η Fed χάνει την αξιοπιστία της με την εμμονή του προσωρινού πληθωρισμού

Μοχάμεντ Ελ-Εριάν: Η Fed χάνει την αξιοπιστία της με την εμμονή του προσωρινού πληθωρισμού

H Fed χάνει την αξιοπιστία της επιμένοντας στη θέση της ότι ο πληθωρισμός είναι μεταβατικός, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο της Allianz Μοχάμεντ Ελ-Εριάν. 

«Πιστεύω ότι η Fed χάνει την αξιοπιστία της. Θεωρώ ότι είναι άκρως σημαντικό να αποκτήσει ξανά μία αξιόπιστη φωνή ως προς τον πληθωρισμό, γιατί αυτή η κατάσταση έχει τεράστιες θεσμικές, πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις», τόνισε ο Ελ-Εριάν σε δηλώσεις του στο CNBC στο πλαίσιο του ενεργειακού φόρουμ ADIPEC στο Ντουμπάι. 

Ο επικεφαλής οικονομολόγος υποστηρίζει ότι η στάση της Fed απέναντι στον πληθωρισμό αποδυναμώνει τη μελλοντική της καθοδήγηση και υπονομεύει την οικονομική ατζέντα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Συμπλήρωσε δε, ότι ο κόσμος δεν θα πρέπει να ξεχάσει ότι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από τις αυξημένες τιμές καταναλωτή είναι οι χαμηλόμισθοι. 

«Βρισκόμαστε σε αυτή τη μεταβατική φάση που οι κεντρικές τράπεζες έχουν παρερμηνεύσει το θέμα του πληθωρισμού. Επαναλαμβάνουν συνεχώς το αφήγημα: Είναι προσωρινός, είναι προσωρινός, είναι προσωρινός. Δεν είναι προσωρινός», δηλώνει εμφατικά ο Ελ-Εριάν, προειδοποιώντας ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ κινδυνεύει να κάνει ένα μεγάλο σφάλμα πολιτικής. 

«Έχουμε σωρός αποδείξεις ότι είναι σε εξέλιξη αλλαγές στη συμπεριφορά μας. Οι επιχειρήσεις χρεώνουν με υψηλότερες τιμές και αυτό θα συνεχιστεί. Οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού διαρκούν πολύ περισσότερο απ΄όσο αναμενόταν αρχικά. Οι καταναλωτές σπεύδουν να κάνουν άμεσα τις αγορές τους προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν επιπλέον εμπόδια και αυτό φυσικά ασκεί και νέες πιέσεις στον πληθωρισμό. Και είναι φυσικό να αλλάξει και η συμπεριφορά ως προς τους μισθούς», λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz. 

«Επομένως, εάν παρατηρήσει κάποιος την αλλαγή συμπεριφοράς αυτή τη στιγμή θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα διαρκέσει για ακόμη ένα διάστημα», προσθέτει. 

Στο ερώτημα ποιός είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να ανταποκριθεί η Fed σε αυτή την κατάσταση, ο Ελ Εριάν απάντησε: «Να επιταχύνει το Δεκέμβριο τον ρυθμό του tapering».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News