Κόσμος Δευτέρα 21/02/2022, 17:59
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Σήμερα η απόφαση για την ανεξαρτησία των Ντονέτσκ – Λουγκάνσκ

Στην Ανατολική Ουκρανία

Πούτιν: Σήμερα η απόφαση για την ανεξαρτησία των Ντονέτσκ – Λουγκάνσκ

Το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει επισήμως την ανεξαρτησία των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία άφησε ανοιχτό ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας το τέλος της Συμφωνίας του Μινσκ. 

Εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και των συνεχιζόμενων πληροφοριών περί εκρήξεων και νεκρών στην περιοχή, ο Πούτιν ξεκαθάρισε ότι εξετάζεται η αναγνώριση της αυτονομίας των δύο δημοκρατιών. 

Μάλιστα, η όποια απόφαση θα ληφθεί εντός της ημέρας.  

Διευκρίνισε, πάντως, ότι η απόφαση δεν σχετίζεται με το ενδεχόμενο προσάρτισης των περιοχών στη ρωσική ομοσπονδία (όπως για παράδειγμα, έγινε στην περίπτωση της Κριμαίας). 

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι τυχόν ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ θα ισοδυναμούσε με σημαντική απειλή για τη Μόσχα. 

Οι ρωσόφωνοι – φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας έχουν κηρύξει μονομερώς την «ανεξαρτησία» των επονομαζόμενων «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από το 2014. Ωστόσο, η Μόσχα δεν τις έχει επισήμως αναγνωρίσει, παρότι διατηρεί στενούς δεσμούς. 

Η ρωσική Δούμα (Κάτω Βουλή) έχει, πάντως, προωθήσει ψηφίσματα με τα οποία ζητά από τον Πούτιν να προχωρήσει στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας των συγκεκριμένων περιοχών. 

Εφόσον ο Ρώσος πρόεδρος προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, αυτό επί της ουσίας σηματοδοτεί το τέλος των Συμφωνιών του Μινσκ, με τις οποίες το Κίεβο έχει παραχωρήσει μεγαλύτερη αυτονομία σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Βυθίζεται το ρωσικό χρηματιστήριο

Ουκρανικές «νάρκες» στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Στο «κόκκινο» τα χρηματιστήρια – Πτώση άνω του 1,5% σε Φρανκφούρτη, Παρίσι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News