Business & Finance Τρίτη 18/01/2022, 19:46
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Τρέμουν τις αυξήσεις επιτοκίων – Σφυροκόπημα σε μετοχές, ομόλογα

Αγορές: Τρέμουν τις αυξήσεις επιτοκίων – Σφυροκόπημα σε μετοχές, ομόλογα

Υπό τη Δαμόκλειο Σπάθη των επιτοκίων τελούν οι αγορές των μετοχών, οι οποίες δέχονται ένα ισχυρό σφυροκόπημα, εξαιτίας της ανησυχίας για επιθετικότερη και ταχύτερη αύξηση των μηδενικών επιτοκίων της Federal Reserve.

Οι επενδυτές έχουν ήδη αρχίσει τα στοιχήματα για το πότε ακριβώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα ξεκινήσει την αύξηση των επιτοκίων και τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, βάζοντας οριστικό τέλος στα υπερχαλαρά μέτρα της πανδημικής περιόδου. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Fed θα προβεί σε τουλάχιστον τρεις αυξήσεις επιτοκίων, τα οποία από την άνοιξη του 2020 βρίσκονται σταθερά σε μηδενικά επίπεδα, «πλημμυρίζοντας» με άφθονη και φθηνή ρευστότητα τις αγορές. 

Ωστόσο, το διαφαινόμενο «τέλος της εποχής» των μηδενικών επιτοκίων ασκεί σημαίνουσες πιέσεις στα κρατικά ομόλογα, με τις αποδόσεις να κινούνται έντονα ανοδικά. 

Όλη αυτή η κατάσταση επηρεάζει και τις αγορές μετοχών, οι οποίες βρίσκονται στο «κόκκινο», και ιδίως ο -ευμετάβλητος και περισσότερο εκτεθειμένος στο ρίσκο- κλάδος της τεχνολογίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει σχεδόν 600 μονάδες (-1,6%) και οπισθοχωρεί στις 35.325 μονάδες, ενώ ο δείκτης Nasdaq διολισθαίνει κατά 2% και τις 14.580 μονάδες.

Από κοντά ακολουθεί και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος κατρακυλά στο -1,8% και τις 4.580 μονάδες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο δείκτης φόβου VIX εκτοξεύεται στο +18% και τις 22,61 μονάδες. 

Στο αρνητικό κλίμα της Wall Street συμβάλλουν και τα εταιρικά αποτελέσματα της Goldman Sachs, η οποία υποχωρεί κατά τουλάχιστον 7%, μετά τα απογοητευτικά οικονομικά μεγέθη του προηγούμενου τριμήνου.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Microsoft σημειώνει πτώση κατά 2,5%, στον απόηχο της απόφασης να εξαγοράσει την Activision Blizzard, τη δημοφιλή εταιρεία video games, έναντι του ποσού των 68,7 δισ. δολαρίων.

Αρνητικό ήταν το κλίμα και στην Ευρώπη, όπου ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 βρέθηκε στο -1% και τις 479 μονάδες. Αντίστοιχου εύρους πιέσεις δέχθηκαν και οι δείκτες σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Παρίσι και Μιλάνο.

Στην Αθήνα δε, ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στο -1,22% και τις 944 μονάδες, μην μπορώντας να αντισταθεί στο κύμα ρευστοποιήσεων, το οποίο επιδεινώθηκε κι από την αύξηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα στα επίπεδα του 1,6%, τα υψηλότερα από τον Μάιο του 2020.

Τουλάχιστον τρεις αυξήσεις επιτοκίων

Οι επενδυτές, όπως προαναφέρθηκε, έχουν ήδη αρχίσει τα «στοιχήματα» για την ταχύτητα, με την οποία η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα ξεκινήσει την αύξηση των επιτοκίων, τα οποία βρίσκονται σε μηδενικά επίπεδα από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, προανήγγειλε μια σειρά αυξήσεων στα αμερικανικά επιτόκια, με παράλληλη απόσυρση των υπόλοιπων υποστηρικτικών μέτρων της πανδημίας. 

Από την πλευρά του, ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας, Patrick Harker, μιλώντας στο CNBC, έκανε λόγο για τρεις ή τέσσερις αυξήσεις, επικαλούμενος τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό. 

Ακόμη πιο επιθετική ήταν η εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου της JP Morgan, Jamie Dimon, ο οποίος φέρεται να προέβλεψε έως και επτά αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News