ΑΓΟΡΕΣ

Διόρθωση 1,2% στο Χρηματιστήριο – Ποιες μετοχές βρέθηκαν στο στόχαστρο

Στο -1,2% και τις 944 μονάδες ο Γ.Δ.

Διόρθωση 1,2% στο Χρηματιστήριο – Ποιες μετοχές βρέθηκαν στο στόχαστρο

Σε διορθωτική κίνηση προέβη το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επηρεάστηκε δυσμενώς από τις αναταράξεις σε διεθνείς αγορές και κρατικά ομόλογα, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει κάτω από τη ζώνη των 950 μονάδων. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτες απώλειες κατά 1,22% και διολίσθησε στις 944,64 μονάδες, κοντά στο χαμηλό ημέρας, χάνοντας περισσότερες από 11,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (956,28 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 11 μονάδες (942,66 έως 953,22 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 63 εκατομμύρια ευρώ. 

Οι υψηλότερες πιέσεις ασκήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές, όπου οι Alpha Bank και Πειραιώς συρρικνώθηκαν άνω του 2%. Κατά 2% μειώθηκαν και οι μετοχές των Lamda Development – Jumbo, ενώ η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola έκλεισε στο -1,3%. 

Από εκεί και πέρα, άνω του 1% καθορίστηκε η πτώση για τις μετοχές των Eurobank, Quest Συμμετοχών, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή. 

Ευτυχώς, πάντως, παρά το γενικευμένο κύμα απωλειών, οι ρευστοποιήσεις ήταν απολύτως ελεγχόμενες, χωρίς να προσλαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις, κάτι που συμβάλλει στη διατήρηση της επαφής με τις 950 μονάδες και το υψηλό 7ετίας.  

Ανησυχία για μετοχές, ομόλογα

Η Λεωφόρος Αθηνών επηρεάστηκε δυσμενώς από το αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 και ο γερμανικός DAX χάνουν άνω του 1%.  

Κι αυτό, διότι οι επενδυτές στρέφουν εκ νέου την προσοχή τους στις κεντρικές τράπεζες, και ιδίως στη Federal Reserve, η οποία αναμένεται εντός του έτους να αυξήσει τα επιτόκια, αίροντας τη χαλαρή νομισματική πολιτική.   

Αυτή η κατάσταση προκαλεί ανησυχία στις αγορές μετοχών, οι οποίες εδώ και δύο χρόνια είχαν εθιστεί στην άφθονη και φθηνή ρευστότητα των κεντρικών τραπεζών.   

Αποτέλεσμα είναι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να παίρνουν και πάλι την ανιούσα, με το ελληνικό 10ετές να φθάνει στο 1,6%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.   

Το θετικό, όσον αφορά το δικό μας χρηματιστήριο, είναι ότι οι πιέσεις παραμένουν προς ώρας απολύτως ελεγχόμενες, μην απειλώντας τη ζώνη των 950 μονάδων και την επαφή με το υψηλό 7ετίας.    

Απώλειες 1,5% στις τράπεζες   

Ο τραπεζικός κλάδος, επηρεασμένος από τον Γενικό Δείκτη, κατέγραψε ήπιες απώλειες κατά 1,45% και καθορίστηκε στις 644,93 μονάδες, παραμένοντας βέβαια κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 μηνών.   

Η μετοχή της Alpha Bank σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση, καθώς υποχώρησε κατά 2,3% και τερμάτισε στο 1,26 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς ακολούθησε με απώλειες 2%, φθάνοντας στο τεχνικό σημείο του 1,41 ευρώ.   

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύτηκε στο -0,3% και τα 3,18 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να χάνει 1% και να διαμορφώνεται στο 0,99 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank –2,33% 1,26 ευρώ   
  • Eurobank -1,05% 0,99 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα -0,31% 3,183 ευρώ   
  • Πειραιώς -2,08% 1,41 ευρώ   

Επικράτηση των πωλητών   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η δεικτοβαρής μετοχή της Coca – Cola διολίσθησε κατά 1,3% και υπαναχώρησε στα 31,5 ευρώ. Στο 2,6% καθορίστηκε, επίσης, η πτώση για τη μετοχή της Jumbo, ενώ η μετοχή της Lamda Development έκλεισε στο -1,95%. 

Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη προσπάθησαν να παράσχουν οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, οι οποίες ενισχύθηκαν δυναμικά κατά 2% και κατά 2,8%, αντίστοιχα. Κατά 0,8% αυξήθηκε και η μετοχή του ΟΛΠ.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Epsilon Net βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση στο -10,6% και τα 4,1 ευρώ, ενώ απώλειες κατά 4,8% παρουσίασε η μετοχή της Entersoft. Στο -2,6% ακολούθησε η μετοχή της Intrakat. 

Συνολικά, 43 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 73 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ εννέα μετοχές παρέμειναν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 69,9 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                 

Διαβάστε επίσης:       

Societe Generale: Η Ελλάδα αφήνει πίσω το παρελθόν – Τρεις αναβαθμίσεις μέσα στο 2022   

Deutsche Bank για ελληνικές τράπεζες: Αγοράζει Alpha, Εθνική   

Premia: Πού καθορίστηκε το εύρος του επιτοκίου για το ομόλογο ύψους 100 εκατ. ευρώ 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News