ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: «Δοκιμάζονται» οι 950 μονάδες – Πιέσεις από ομόλογα, εξωτερικό

Στο -0,9% και τις 947 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: «Δοκιμάζονται» οι 950 μονάδες – Πιέσεις από ομόλογα, εξωτερικό

Τις εισαγόμενες πιέσεις από το εξωτερικό προσπαθεί να διαχειριστεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει τη συσσώρευση γύρω από τη ζώνη των 950 μονάδων, ενόσω το κόστος δανεισμού της χώρας σκαρφαλώνει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.15), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αξιοσημείωτες απώλειες κατά 0,92% και διαμορφώνεται στις 947,50 μονάδες, χάνοντας περίπου εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (956,28 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες (942,66 έως 953,22 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 35 εκατ. ευρώ στις πρώτες σχεδόν τέσσερις ώρες. 

Οι υψηλότερες πιέσεις ασκούνται στις τραπεζικές μετοχές, όπου οι Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα διολισθαίνουν κατά τουλάχιστον 1%. Κατά 1,6% μειώνεται και η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Lamda Development συρρικνώνεται κατά 1,8%, ενώ πτώση άνω του 1% παρουσιάζουν επίσης οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Mytilineos, Ελλάκτωρ και ΔΕΗ. 

Ευτυχώς, πάντως, παρά το γενικευμένο κύμα απωλειών, οι ρευστοποιήσεις είναι απολύτως ελεγχόμενες, χωρίς να προσλαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις, κάτι που συμβάλλει στη διατήρηση της επαφής με τις 950 μονάδες και το υψηλό 7ετίας. 

Υπό την πίεση των ξένων αγορών 

Η Λεωφόρος Αθηνών έχει επηρεαστεί δυσμενώς από το αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 και ο γερμανικός DAX χάνουν άνω του 1%. 

Κι αυτό, διότι οι επενδυτές στρέφουν εκ νέου την προσοχή τους στις κεντρικές τράπεζες, και ιδίως στη Federal Reserve, η οποία αναμένεται εντός του έτους να αυξήσει τα επιτόκια, αίροντας τη χαλαρή νομισματική πολιτική.  

Αυτή η κατάσταση προκαλεί ανησυχία στις αγορές μετοχών, οι οποίες εδώ και δύο χρόνια είχαν εθιστεί στην άφθονη και φθηνή ρευστότητα των κεντρικών τραπεζών.  

Αποτέλεσμα είναι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να παίρνουν και πάλι την ανιούσα, με το ελληνικό 10ετές να φθάνει στο 1,6%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.  

Το θετικό, όσον αφορά το δικό μας χρηματιστήριο, είναι ότι οι πιέσεις παραμένουν προς ώρας απολύτως ελεγχόμενες, μην απειλώντας τη ζώνη των 950 μονάδων και την επαφή με το υψηλό 7ετίας.   

Απώλειες 1% στις τράπεζες  

Ο τραπεζικός κλάδος, επηρεασμένος από τον Γενικό Δείκτη, καταγράφει ήπιες απώλειες κατά 0,98% και καθορίζεται στις 647,98 μονάδες, παραμένοντας βέβαια στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 μηνών.  

Η μετοχή της Alpha Bank σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση, καθώς υποχωρεί κατά 1,6% και βρίσκεται στο 1,26 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ακολουθεί με απώλειες 1,1%, χάνοντας οριακά το τεχνικό σημείο του 1 ευρώ.  

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται στο -1% και τα 3,15 ευρώ, με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς να χάνει περίπου 0,7% και να διαμορφώνεται στο 1,43 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank –1,59% 1,2695 ευρώ  
  • Eurobank -1,09% 0,9896 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -1,06% 3,159 ευρώ  
  • Πειραιώς -0,69% 1,43 ευρώ  

Προβάδισμα των πωλητών  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η δεικτοβαρής μετοχή της Coca – Cola διολισθαίνει κατά 1,6% και υπαναχωρεί στα 31,4 ευρώ. Στο 1,8% καθορίζεται, επίσης, η πτώση για τη μετοχή της Lamda Development, ενώ η μετοχή του ΟΠΑΠ βρίσκεται στο -1,4%. 

Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη προσπαθούν να παράσχουν οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, οι οποίες ενισχύονται κατά 1,6% και κατά 1,5%, αντίστοιχα. Κατά 0,8% αυξάνεται και η μετοχή του ΟΛΠ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Epsilon Net βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση στο -8% και τα 4,2 ευρώ, ενώ απώλειες κατά 3,5% παρουσιάζει η μετοχή της Entersoft. Στο -2% ακολουθεί η μετοχή της Πλαστικά Θράκης. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.15), 29 μετοχές κινούνται ανοδικά, 80 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 70 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                

Διαβάστε επίσης:      

Societe Generale: Η Ελλάδα αφήνει πίσω το παρελθόν – Τρεις αναβαθμίσεις μέσα στο 2022  

Deutsche Bank για ελληνικές τράπεζες: Αγοράζει Alpha, Εθνική  

Premia: Πού καθορίστηκε το εύρος του επιτοκίου για το ομόλογο ύψους 100 εκατ. ευρώ 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News