Business & Finance Τρίτη 18/01/2022, 13:51
ΑΓΟΡΕΣ

Sell off στα κρατικά ομόλογα: Σε υψηλό σχεδόν 2 ετών το κόστος δανεισμού της Ελλάδας

Ο φόβος των επιτοκίων επηρεάζει τις αγορές

Sell off στα κρατικά ομόλογα: Σε υψηλό σχεδόν 2 ετών το κόστος δανεισμού της Ελλάδας

Υπό τη Δαμόκλειo Σπάθη των επιτοκίων τελούν οι αγορές ομολόγων, με τις αποδόσεις να παίρνουν την ανιούσα, καθώς η Federal Reserve μετράει αντίστροφα για την πρώτη αύξηση επιτοκίων, μετά από αρκετά χρόνια. 

Οι επενδυτές έχουν ήδη αρχίσει τα «στοιχήματα» για την ταχύτητα, με την οποία η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα ξεκινήσει την αύξηση των επιτοκίων και τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, βάζοντας ένα τέλος στα υπερχαλαρά μέτρα της πανδημικής περιόδου. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Fed θα προβεί σε τουλάχιστον τρεις αυξήσεις επιτοκίων, τα οποία από την άνοιξη του 2020 βρίσκονται σταθερά σε μηδενικά επίπεδα, «πλημμυρίζοντας» με άφθονη και φθηνή ρευστότητα τις αγορές. 

Ωστόσο, το διαφαινόμενο «τέλος της εποχής» των μηδενικών επιτοκίων ασκεί σημαίνουσες πιέσεις στα κρατικά ομόλογα, με τις αποδόσεις να κινούνται έντονα ανοδικά. 

Από το sell off δεν γλιτώνει ούτε η Ελλάδα, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 4,3 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 1,649%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, δηλαδή των τελευταίων σχεδόν δύο ετών. 

Όσον αφορά τα spreads, δηλαδή την απόκλιση των αποδόσεων μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών 10ετών ομολόγων, καθορίζονται στις 167,8 μονάδες βάσης. 

Εξίσου υψηλές είναι οι αποδόσεις και στα υπόλοιπα κρατικά ομόλογα, με το αμερικανικό να αυξάνεται στο 1,8305%, το γερμανικό στο -0,0285%, το γαλλικό στο 0,354%, το ιταλικό στο 1,371%, το πορτογαλικό στο 0,583% και το ισπανικό στο 0,658%. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, προανήγγειλε μια σειρά αυξήσεων στα αμερικανικά επιτόκια, με παράλληλη απόσυρση των υπόλοιπων υποστηρικτικών μέτρων της πανδημίας. 

Από την πλευρά του, ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας, Patrick Harker, μιλώντας στο CNBC, έκανε λόγο για τρεις ή τέσσερις αυξήσεις, επικαλούμενος τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό. 

Ακόμη πιο επιθετική ήταν η εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου της JP Morgan, Jamie Dimon, ο οποίος φέρεται να προέβλεψε έως και επτά αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022. 

Όλα αυτές οι εκτιμήσεις, όπως είναι εύλογο, επηρεάζουν αρνητικά και τις αγορές μετοχών, με τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και Ασία να κινούνται στο κόκκινο, ενώ πτωτικό αναμένεται και το άνοιγμα στη Wall Street. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ομόλογα: Οι νικητές και οι χαμένοι του 2021

Μπρέιναρντ: Η Fed είναι έτοιμη για επιτοκιακή αύξηση το Μάρτιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News