ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες συντηρούν το ράλι – Πάνω από τις 950 μονάδες ο Γ.Δ.

Στο +0,7% και τις 956 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες συντηρούν το ράλι – Πάνω από τις 950 μονάδες ο Γ.Δ.

Το ανοδικό momentum επιβεβαίωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρέμεινε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 7ετίας, ενόσω συνεχίστηκε το αδιάκοπο ράλι στις τραπεζικές μετοχές. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτη άνοδο κατά 0,73% και ενισχύθηκε στις 956,28 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (949,39 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε οκτώ μονάδες (από 951,66 έως 959,44 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών ωστόσο να ρίχνει ρυθμός, μην υπερβαίνοντας τα 51 εκατομμύρια ευρώ.  

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέρθηκε, συνέχισε τις υψηλές πτήσεις, με τη μετοχή της Alpha Bank να ενισχύεται άνω του 3,2% και να φθάνει μία ανάσα από το 1,3 ευρώ. Στα ίδια επίπεδα βρέθηκε και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία αυξήθηκε κατά 3% και το 1,44 ευρώ.  

Μεμονωμένα στηρίγματα παρατηρήθηκαν, επίσης, στα μη τραπεζικά blue chips, όπου η μετοχή της Viohalco τερμάτισε στο +2,6% και τα 4,7 ευρώ, ενώ οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ ακολούθησαν με κέρδη 2,3% και 1,9%, αντίστοιχα.  

Βέβαια, δεν έλλειψαν και οι επιλεγμένες ρευστοποιήσεις, με τη μετοχή του ΟΛΠ να υποχωρεί κατά 1,7% και τα 17,3 ευρώ, και τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ να έπεται στο -1,1% και τα 2,5 ευρώ.

Συνέχεια στο εξαιρετικό ξεκίνημα 

Η Λεωφόρος Αθηνών έχει ξεκινήσει εξαιρετικά μέσα στο 2022, με τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη να μετράει συνολικά κέρδη της τάξης άνω του 6,5%, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014.   

Η απόφαση δε, της Fitch να αναθεωρήσει σε θετικό το outlook της Ελλάδας, προμηνύοντας μια μελλοντική αναβάθμιση της κύριας αξιολόγησης (βρίσκεται στο ΒΒ), αναμένεται να στηρίξει έτι περισσότερο αυτό το ανοδικό ξέσπασμα.   

Στο θετικό κλίμα συμβάλουν και οι προοπτικές του τραπεζικού τομέα, ο οποίος έχει επιτέλους πάρει μπρος, αναλαμβάνοντας τα ηνία της αγοράς. Δεν είναι τυχαίο ότι ολοένα και περισσότεροι οίκοι σπεύδουν να αναβαθμίσουν τις τιμές στόχους των τραπεζικών μετοχών.   

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι για την πορεία της Λεωφόρου Αθηνών, παρά το γεγονός ότι ελλοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι, όπως ο υψηλός πληθωρισμός, η προοπτική αύξησης των επιτοκίων, αλλά και η ενεργειακή κρίση.   

Με κέρδη 1,7% οι τράπεζες   

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,77% και διαμορφώθηκε στις 654,41 μονάδες, δίνοντας συνέχεια στην ανοδική κίνηση της τελευταίας περιόδου, η οποία έχει φέρει τον δείκτη σε υψηλό 23 μηνών.   

Η μετοχή της Alpha Bank εκτινάχθηκε κατά 3,2% και έφθασε μία ανάσα από το 1,3 ευρώ, παραμένοντας στις κορυφαίες επιλογές του 2022 (σωρευτικά κέρδη 19%), ενώ κατά 3% ενισχύθηκε η μετοχή της Πειραιώς, η οποία προσπαθεί να προσεγγίσει εκ νέου το 1,5 ευρώ.   

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank τερμάτισε σχεδόν αμετάβλητη στο +0,05% και το 1 ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να διαπραγματεύεται στο +1,4% και να καθορίζεται στα 3,19 ευρώ, οριακά κάτω από τα 3,2 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank 3,20% 1,29 ευρώ   
  • Eurobank 0,05% 1,0005 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα 1,40% 3,193 ευρώ   
  • Πειραιώς 3,00% 1,44 ευρώ   

Επικράτηση των αγοραστών   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίηση, η μετοχή της Viohalco ξεχώρισε στο +2,6% και τα 4,7 ευρώ, έχοντας ως άξιους συμπαραστάτες τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 2,3% και κατά 1,9%, αντίστοιχα.  

Κέρδη άνω του 1% παρουσίασαν, επίσης, οι μετοχές των Aegean – ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ενώ η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola τερμάτισε στο +0,8%. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΛΠ υποχώρησε κατά 1,7%, ενώ η μετοχή του ΑΔΜΗΕ έκλεισε στο -1,1%. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της ΑΒΑΞ ενισχύθηκε δυναμικά κατά 3,6%, με τη μετοχή της Cenergy να έπεται στο +3,3%, τη μετοχή της Fourlis στο +2,7% και τη μετοχή της Profile στο +2,2%.   

Συνολικά, 64 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 48 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 20 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 70,6 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς              

Διαβάστε επίσης:    

Prodea: Απόκτηση ακινήτων για την ανέγερση «πράσινου» κτιριακού συγκροτήματος   

ΔΕΗ: Στα 14 ευρώ ανεβάζει την τιμή-στόχο η Alpha Finance 

Aegean: Σε υψηλό 5 μηνών «απογειώνεται» η μετοχή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News