ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Με ήπια κέρδη συντηρείται στο υψηλό 7ετίας

Στο +0,5% και τις 954 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Με ήπια κέρδη συντηρείται στο υψηλό 7ετίας

Ήπια ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συντηρείται στη ζώνη των 950 μονάδων και το υψηλό 7ετίας, στον απόηχο της απόφασης της Fitch να αναβαθμίσει τις προοπτικές της ελληνικής αξιολόγησης. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.30), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο κατά 0,55% και διαμορφώνεται στις 954,84 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 5,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (949,39 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 951,66 έως 954,84 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 6 εκατ. ευρώ μέσα στην πρώτη ώρα. 

Η Λεωφόρος Αθηνών έχει ξεκινήσει εξαιρετικά μέσα στο 2022, με τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη να μετράει συνολικά κέρδη της τάξης άνω του 6%, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014. 

Η απόφαση δε, της Fitch να αναθεωρήσει σε θετικό το outlook της Ελλάδας, προμηνύοντας μια μελλοντική αναβάθμιση της κύριας αξιολόγησης (βρίσκεται στο ΒΒ), αναμένεται να στηρίξει έτι περισσότερο αυτό το ανοδικό ξέσπασμα. 

Στο θετικό κλίμα συμβάλουν και οι προοπτικές του τραπεζικού τομέα, ο οποίος έχει επιτέλους πάρει μπρος, αναλαμβάνοντας τα ηνία της αγοράς. Δεν είναι τυχαίο ότι ολοένα και περισσότεροι οίκοι σπεύδουν να αναβαθμίσουν τις τιμές στόχους των τραπεζικών μετοχών. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι για την πορεία της Λεωφόρου Αθηνών, παρά το γεγονός ότι ελλοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι, όπως ο υψηλός πληθωρισμός, η προοπτική αύξησης των επιτοκίων, αλλά και η ενεργειακή κρίση. 

Με κέρδη 1% οι τράπεζες 

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, ο τραπεζικός κλάδος ενισχύεται κατά 1% και φθάνει μία ανάσα από το τεχνικό σημείο των 650 μονάδων, δίνοντας συνέχεια στην ανοδική κίνηση της τελευταίας περιόδου, η οποία έχει φέρει τον δείκτη σε υψηλό 23 μηνών. 

Η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται κατά 1,5% και ανακτά το επίπεδο του 1,4 ευρώ, ενώ κατά 1% ενισχύεται και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία προσπαθεί να προσεγγίσει εκ νέου τα 3,2 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank βρίσκεται στο +0,4% και το 1 ευρώ, με τη μετοχή της Alpha Bank να διαπραγματεύεται στο +0,7% και το 1,25 ευρώ, παραμένοντας στις κορυφαίες επιλογές του 2022. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 0,68% 1,2585 ευρώ 
  • Eurobank 0,40% 1,004 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα 1,05% 3,182 ευρώ 
  • Πειραιώς 1,50% 1,419 ευρώ 

Προβάδισμα των αγοραστών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίηση, κέρδη άνω του 1% εμφανίζουν οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Mytilineos και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ενώ στο +0,9% καθορίζεται η άνοδος για τη μετοχή της Viohalco. 

Στον αντίποδα, η μετοχή του Τιτάνα υποχωρεί κατά 0,8% και τα 14,8 ευρώ, με τη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθάει στο -0,7% και τα 9,9 ευρώ. Στο -0,5% έπονται οι μετοχές των Lamda, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ και Motor Oil.  

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.30), 54 μετοχές κινούνται ανοδικά, 24 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 70,5 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς            

Διαβάστε επίσης:  

Prodea: Απόκτηση ακινήτων για την ανέγερση «πράσινου» κτιριακού συγκροτήματος 

ΔΕΗ: Στα 14 ευρώ ανεβάζει την τιμή-στόχο η Alpha Finance 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News