ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: ΔΕΗ και ΕΤΕ στο επίκεντρο της διόρθωσης

Στο -0,9% και τις 946 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: ΔΕΗ και ΕΤΕ στο επίκεντρο της διόρθωσης

Λελογισμένη αποδεικνύεται η διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε κατοχύρωση των τελευταίων ισχυρών κερδών, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να ασκούνται στους τίτλους της ΔΕΗ και της Εθνικής Τράπεζας. 

Πιο συγκεκριμένα, στο μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση κατά 0,93% και διαμορφώνεται στις 946,84 μονάδες, χάνοντας περίπου εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (955,76 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 946,31 έως 951,45 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να ρίχνει ρυθμούς και να καθορίζεται στα 27 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες 3μιση ώρες. 

Τα αρνητικά πρόσημα, όπως προαναφέρθηκε, συνιστούν αποτέλεσμα των πιέσεων στις μετοχές των ΔΕΗ και Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες καταγράφουν πτώση κατά 2,2% και κατά 1,9%, αντίστοιχα. 

Από εκεί και πέρα, απώλειες της τάξης του 1,5% εμφανίζουν και οι μετοχές των Eurobank, Jumbo, Lamda Development, Aegean και ΟΤΕ. Ενδεικτικό της διορθωτικής τάσης είναι το γεγονός ότι μόλις τρία blue chips διαφεύγουν της πτώσης. 

Στο +5% τα εβδομαδιαία κέρδη 

Μετά από ένα πενθήμερο ράλι, το οποίο οδήγησε τη Λεωφόρο Αθηνών έως τις 955 μονάδες και το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014, οι επενδυτές φαίνεται ότι έχουν ανάγκη για ένα διάλειμμα.  

Ήδη, άλλωστε, ο Γενικός Δείκτης μετράει +7% από τις αρχές του 2022, με τις τράπεζες να έχουν το μεγαλύτερο όφελος, αποκομίζοντας κέρδη της τάξης του 13% μέσα στις πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους.  

Σε επίπεδο εβδομάδας, ταυτόχρονα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης βρίσκεται περίπου στο +5%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης εμφανίζει συνολική άνοδο άνω του 7%. 

Σήμερα, στο μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναμένεται να δημοσιεύσει το πρώτο report του 2022 για την ελληνική οικονομία, με το οικονομικό επιτελείο να προσβλέπει σε μια αναβάθμιση, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.  

Ο αμερικανικός οίκος προσδίδει στην Ελλάδα την αξιολόγηση BB με σταθερό outlook. Το πιθανότερο σενάριο για απόψε κάνει λόγο για μια πιθανή αναθεώρηση του outlook σε θετικό, χωρίς βέβαια να μπορεί να αποκλειστεί και μια μεγαλύτερη έκπληξη.  

Στις διεθνείς αγορές, την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,6% και τις 483 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να ακολουθεί κατά πόδας στο -0,5%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αντίθετα, τα προ-συμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν ένα ανοδικό ξεκίνημα στη Wall Street.  

Ήπιες απώλειες στις τράπεζες  

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, ο τραπεζικός κλάδος, μετά από έξι διαδοχικά θετικά κλεισίματα, κινείται ήπια πτωτικά, καθώς καταγράφει πτώση κατά 1,34% και καθορίζεται στις 640,48 μονάδες, παραμένοντας ωστόσο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 μηνών.  

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει κάμψη κατά 1,9% και διολισθαίνει κάτω των 3,2 ευρώ, ενώ κατά 1,5% υποχωρεί η μετοχή της Eurobank, η οποία κατέρχεται του ορίου του 1%. 

Από την πλευρά της, η μετοχή της Alpha Bank μειώνεται κατά 0,8%, αν και διατηρεί το τεχνικό σημείο του 1,24 ευρώ. Η μετοχή της Πειραιώς, τέλος, σημειώνει πτώση κατά 0,8% και το 1,39 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank -0,80% 1,24 ευρώ  
  • Eurobank -1,55% 0,9934 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -1,92% 3,167 ευρώ  
  • Πειραιώς -0,85% 1,398 ευρώ  

Προβάδισμα των πωλητών   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της ΔΕΗ ξεχωρίζει αρνητικά στο -2,2% και προσεγγίζει το όριο των 9 ευρώ, ενώ από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της Jumbo, η οποία υποχωρεί κατά 1,7% και τα 14 ευρώ.  

Απώλειες άνω του 1% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των ΟΛΠ, Motor Oil, Aegean, Viohalco και Lamda Development. Στον αντίποδα, οριακά κέρδη έως 0,5% παρουσιάζουν οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Σαράντης και Coca – Cola.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον στρέφεται στη μετοχή της Epsilon, η οποία υποχωρεί κατά 3% και τα 4,85 ευρώ, ενώ από κοντά ακολουθούν οι μετοχές των Πλαστικά Θράκης, Intrakat και BriQ. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 33 μετοχές κινούνται ανοδικά, 62 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 70,1 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς          

Διαβάστε επίσης:      

ΟΤΕ: Στους leaders για το αποτύπωμά του στην κλιματική αλλαγή  

Premia: Αποκτά 1.000 διαμερίσματα έως το 2026 

Συμφωνία εξυγίανσης «Χαλυβουργίας Ελλάδος» με τους πιστωτές της 

 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News