ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Κράτησε τις 950 μονάδες παρά τη διόρθωση – Στο +5% η εβδομάδα

Στο -0,67% και τις 949 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Κράτησε τις 950 μονάδες παρά τη διόρθωση – Στο +5% η εβδομάδα

Εντός φυσιολογικών ορίων κινήθηκε η σημερινή διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε λελογισμένη κατοχύρωση των τελευταίων ισχυρών κερδών, τα οποία έδωσαν στην αγορά ένα +5% σε επίπεδο εβδομάδας. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση κατά 0,67% και υποχώρησε στις 949,39 μονάδες, μακριά από το χαμηλό ημέρας, χάνοντας περίπου 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (955,76 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε εννέα μονάδες (από 942,59 έως 951,45 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να ρίχνει ελαφρώς ρυθμούς και να καθορίζεται στα 82,5 εκατομμύρια ευρώ.  

Τα αρνητικά πρόσημα αποτέλεσαν απόρροια των έντονων ρευστοποιήσεων στις μετοχές των ΔΕΗ και Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες κατέγραψαν σημαντική πτώση κατά 2,9% και κατά 2,5%, αντίστοιχα.  

Από εκεί και πέρα, απώλειες της τάξης του 2,5% εμφάνισαν και οι μετοχές των Aegean – Ελλάκτωρ. Ενδεικτικό της διορθωτικής τάσης ήταν το γεγονός ότι μόλις έξι blue chips διέφυγαν της πτώσης (πέντε ανοδικά, ένα αμετάβλητο).  

Στο +5% τα εβδομαδιαία κέρδη  

Άλλωστε, μετά από ένα πενθήμερο ράλι, το οποίο οδήγησε τη Λεωφόρο Αθηνών έως τις 955 μονάδες και το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014, οι επενδυτές είχαν ανάγκη για ένα διάλειμμα.   

Ήδη, εξάλλου, ο Γενικός Δείκτης μετράει +6,5% από τις αρχές του 2022, με τις τράπεζες να έχουν το μεγαλύτερο όφελος, αποκομίζοντας κέρδη της τάξης του 12% μέσα στις πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους.   

Σε επίπεδο εβδομάδας, ταυτόχρονα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης βρέθηκε περίπου στο +5%, παρά τη σημερινή διόρθωση, ενώ ο τραπεζικός δείκτης εμφάνισε συνολική άνοδο κατά 8%.  

Το βράδυ, στο μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναμένεται να δημοσιεύσει το πρώτο report του 2022 για την ελληνική οικονομία, με το οικονομικό επιτελείο να προσβλέπει σε μια αναβάθμιση, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.   

Ο αμερικανικός οίκος προσδίδει στην Ελλάδα την αξιολόγηση BB με σταθερό outlook. Το πιθανότερο σενάριο για απόψε κάνει λόγο για μια πιθανή αναθεώρηση του outlook σε θετικό, χωρίς βέβαια να μπορεί να αποκλειστεί και μια μεγαλύτερη έκπληξη.   

Στις διεθνείς αγορές, την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,6%, με τον γερμανικό DAX να ακολουθεί κατά πόδας στις 5.931 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones χάνει περίπου 200 μονάδες. 

Ήπιες απώλειες στις τράπεζες   

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, ο τραπεζικός κλάδος διέκοψε το εξαήμερο ανοδικό ράλι, καθώς κατέγραψε πτώση κατά 0,95% και καθορίστηκε στις 643,03 μονάδες, παραμένοντας ωστόσο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 μηνών.   

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε σημαντική κάμψη κατά 2,5% και διολίσθησε κάτω από τα 3,15 ευρώ, ενώ κατά 0,9% υποχώρησε η μετοχή της Eurobank, η οποία βέβαια διατηρήθηκε στο όριο του 1%.  

Από την πλευρά της, η μετοχή της Alpha Bank έμεινε αμετάβλητη στο 1,25, απορροφώντας όλες τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις. Η μετοχή της Πειραιώς, τέλος, σημείωσε πτώση κατά 0,8% και το 1,39 ευρώ. Πιο αναλυτικά:    

  • Alpha Bank 0% 1,25 ευρώ   
  • Eurobank -0,89% 1,00 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα -2,48% 3,149 ευρώ   
  • Πειραιώς -0,85% 1,398 ευρώ   

Επικράτηση των πωλητών    

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της ΔΕΗ ξεχώρισε αρνητικά στο -2,8% και προσέγγισε εκ νέου το όριο των 9 ευρώ, ενώ στα ίδια επίπεδα βρέθηκε και η μετοχή της Aegean, η οποία υποχώρησε κατά 2,8% και τα 5,2 ευρώ.   

Απώλειες άνω του 1% εμφάνισαν, επίσης, οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ και Quest Συμμετοχών. Στον αντίποδα, κέρδη πέριξ του 1,5% παρουσίασαν οι μετοχές των Τιτάνα, ΓΕΚ Τέρνα και Σαράντης. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον στράφηκε στη μετοχή της Epsilon, η οποία διολίσθησε κατά 3,4% και τα 4,8 ευρώ, ενώ από κοντά (άνω του -1%) ακολούθησαν οι μετοχές των ΑΒΑΞ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Intrakat και Πλαστικά Θράκης.  

Συνολικά, 46 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 62 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 19 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 70,1 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.    

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς           

Διαβάστε επίσης:    

ΔΕΗ: Απειλούνται τα 9 ευρώ – Με το… αριστερό στο 2022   

ΟΤΕ: Στους leaders για το αποτύπωμά του στην κλιματική αλλαγή   

Premia: Αποκτά 1.000 διαμερίσματα έως το 2026  

Συμφωνία εξυγίανσης «Χαλυβουργίας Ελλάδος» με τους πιστωτές της 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News