BUSINESS & FINANCE

Societe Generale: Η Ελλάδα αφήνει πίσω το παρελθόν – Τρεις αναβαθμίσεις μέσα στο 2022

Societe Generale: Η Ελλάδα αφήνει πίσω το παρελθόν – Τρεις αναβαθμίσεις μέσα στο 2022

Η Ελλάδα αφήνει πίσω της το κεφάλαιο της χρεοκοπίας καθώς είναι καλύτερα προετοιμασμένη από ό,τι στο παρελθόν για να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, σημειώνουν οι αναλυτές της Societe Generale σε νέα έκθεσή τους. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου, η S&P θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στις 22 Απριλίου και θα ακολουθήσουν οι Fitch και Moody’s, με αποτέλεσμα το αξιόχρεο της χώρας να κλείσει τη χρονιά μόλις ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα.

Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά για την Ελλάδα, σημειώνει η Societe Generale, αποτυπώνοντας τη θετική τροχιά στην οποία έχει μπει η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας. Η S&P αναβάθμισε το αξιόχρεο στο BB positive από BB- stable τον Απρίλιο του 2021, λόγω της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, των σημαντικών δημοσιονομικών «μαξιλαριών», των αναμενόμενων μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η Fitch ακολούθησε την κίνηση της S&P, αναθεωρώντας τις προοπτικές της ελληνικής αξιολόγησης σε θετικές από σταθερές την περασμένη Παρασκευή. Η Moody’s είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα στο Ba3 stable από B1 stable τον Νοέμβριο του 2020.

Societe Generale: Η Ελλάδα αφήνει πίσω το παρελθόν – Τρεις αναβαθμίσεις μέσα στο 2022-1

Όπως εξηγεί ο οίκος, η χώρα είναι καλύτερα προετοιμασμένη  να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, σε σχέση με εκείνες του παρελθόντος, καθώς εφαρμόζει μία σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα δημόσια οικονομικά, τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, την αγορά εργασίας και τη δημόσια διοίκηση, με τη βοήθεια της Ε.Ε.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις απομακρύνουν παράγοντες που λειτουργούν ανασταλτικά για την ανάπτυξη και βελτιώνουν την ικανότητα της κυβέρνησης να επαναφέρει το χρέος γρήγορα στα προ-πανδημίας επίπεδα.

Ο τραπεζικός κλάδος, παρότι παραμένει ένα σημείο αδυναμίας, έχει βελτιωθεί με τη βοήθεια αρκετών μεταρρυθμιστικών σχεδίων, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να πέφτουν στο 20% τον Ιούνιο του 2021 από 49% το 2017.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα απολαμβάνει χρηματοδότηση φθηνότερη σε σχέση με άλλες χώρες της περιφέρειας, καθώς έχει λάβει ένα μεγάλο ποσό από δάνεια μακράς ωρίμανσης από τον EFSF και τον ESM με πολύ χαμηλά επιτόκια (περίπου 1,1%). Τα δάνεια αυτά αποτελούν τώρα το 54% του συνολικού χρέους της Ελλάδας.

Μόνο το 25% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στην αγορά και η ισχυρή στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει κρατήσει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βρίσκεται σε καλό μονοπάτι, όπως τονίζουν οι αναλυτές της SocGen, με το κόστος εξυπηρέτησης να είναι χαμηλότερο σε σχέση με άλλες χώρες της περιφέρειας, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Μαζί και με τη βοήθεια από τα κεφάλαια του NGEU, η κυβέρνηση έχει άπλετους πόρους για να ανοικοδομήσει την οικονομία, χωρίς μεγάλη επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών, τονίζει ο οίκος.

Ο δρόμος προς την επενδυτική βαθμίδα

Η Societe Generale εξηγεί ότι οι οίκοι αξιολόγησης συνήθως ενσωματώνουν ένα «πέναλτι» στις χώρες που έχουν ιστορικό κρατικών χρεοκοπιών και αυτό επιδρά αρνητικά στην αξιολόγηση της Ελλάδας, η οποία σημείωσε αρκετά defaults (λόγω των συμφωνιών για την αναδιάρθρωση του χρέους) από το 2012 έως το 2015.

Όμως, αυτό το «πέναλτι» σταδιακά αίρεται και έτσι, η SocGen τονίζει πως με την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας να αποδεικνύεται καλύτερη από τις προσδοκίες των οίκων αξιολόγησης, το χάσμα έναντι των αξιολογήσεων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών αναμένεται να περιοριστεί περαιτέρω το 2022.

Η Societe Generale εκτιμά ότι η S&P θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στις 22 Απριλίου και η Fitch θα ακολουθήσει τον Ιούλιο ή τον Οκτώβριο. Αναβάθμιση αναμένεται και από τη Moody’s στις 16 Σεπτεμβρίου.

Έτσι, έως τα τέλη του 2022, η Ελλάδα θα απέχει μόλις ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα, καταλήγει ο οίκος.

Διαβάστε επίσης: 

Οίκοι αξιολόγησης: Όλες οι κρίσιμες ημερομηνίες για την έξοδο της Ελλάδας από το junk

Η ελληνική οικονομία το 2022: Οι προβλέψεις 12 ξένων οίκων

DZ Bank: Τουλάχιστον στο ΒΒ+ η Ελλάδα φέτος – Το εμπόδιο για τη γρήγορη έξοδο από το junk

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News