ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ελέγχει τις έξωθεν πιέσεις – Διατηρεί τις 950 μονάδες

Στο -0,47% και τις 951 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Ελέγχει τις έξωθεν πιέσεις – Διατηρεί τις 950 μονάδες

Ελεγχόμενες πιέσεις δέχεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει τη συσσώρευση γύρω από τη ζώνη των 950 μονάδων και αποφεύγει τις μεγάλες ρευστοποιήσεις, παρά το -1% των ευρωπαϊκών αγορών. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπιες απώλειες κατά 0,47% και διαμορφώνεται στις 951,83 μονάδες, χάνοντας περίπου 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (956,28 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε δύο μονάδες (951,75 έως 953,22 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 7 εκατ. ευρώ στο πρώτο ημίωρο. 

Η Λεωφόρος Αθηνών, όπως φαίνεται από το ξεκίνημα της ημέρας, επηρεάζεται εν μέρει δυσμενώς από το αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει άνω του 1%. 

Κι αυτό, διότι οι επενδυτές στρέφουν εκ νέου την προσοχή τους στις κεντρικές τράπεζες, και ιδίως στη Federal Reserve, η οποία αναμένεται εντός του έτους να αυξήσει τα επιτόκια, αίροντας τη χαλαρή νομισματική πολιτική. 

Αυτή η κατάσταση προκαλεί ανησυχία στις αγορές, οι οποίες εδώ και δύο χρόνια είχαν εθιστεί στην άφθονη και φθηνή ρευστότητα των κεντρικών τραπεζών. Αποτέλεσμα είναι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να παίρνουν και πάλι την ανιούσα. 

Το θετικό, όσον αφορά το δικό μας χρηματιστήριο, είναι ότι οι πιέσεις παραμένουν προς ώρας απολύτως ελεγχόμενες, μην απειλώντας τη ζώνη των 950 μονάδων και την επαφή με το υψηλό 7ετίας.  

Οριακές απώλειες στις τράπεζες 

Ο τραπεζικός κλάδος, επηρεασμένος από τον Γενικό Δείκτη, καταγράφει μικρές απώλειες κατά 0,15% και καθορίζεται στις 653,45 μονάδες, παραμένοντας βέβαια στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 μηνών. 

Η μετοχή της Πειραιώς σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση, καθώς υποχωρεί κατά 0,6% και βρίσκεται στο 1,43 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ακολουθεί με απώλειες 0,2%, χάνοντας οριακά το τεχνικό σημείο του 1 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται στο -0,1% και τα 3,19 ευρώ, με τη μετοχή της Alpha Bank να διατηρείται αμετάβλητη στο 1,29 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 0% 1,29 ευρώ 
  • Eurobank -0,21% 0,9984 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -0,09% 3,19 ευρώ 
  • Πειραιώς -0,62% 1,431 ευρώ 

Προβάδισμα των πωλητών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η δεικτοβαρής μετοχή της Coca – Cola διολισθαίνει κατά 1% και υπαναχωρεί στα 3,16 ευρώ. Στο 1% καθορίζεται, επίσης, η πτώση για τη μετοχή της Lamda Development. 

Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη προσπαθούν να παράσχουν οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ και Quest Συμμετοχών, οι οποίες ενισχύονται ήπια κατά 0,8% και κατά 0,7%, αντίστοιχα. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 15 μετοχές κινούνται ανοδικά, 44 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ επτά μετοχές παραμένουν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 70,3 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς               

Διαβάστε επίσης:     

Societe Generale: Η Ελλάδα αφήνει πίσω το παρελθόν – Τρεις αναβαθμίσεις μέσα στο 2022 

Deutsche Bank για ελληνικές τράπεζες: Αγοράζει Alpha, Εθνική 

Premia: Πού καθορίστηκε το εύρος του επιτοκίου για το ομόλογο ύψους 100 εκατ. ευρώ 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News