ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Επιμένουν ανοδικά οι τράπεζες – Διατηρείται το momentum

Στ +0,67% και τις 955 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Επιμένουν ανοδικά οι τράπεζες – Διατηρείται το momentum

Ήπια άνοδο εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συντηρείται στη ζώνη των 950 μονάδων και το υψηλό 7ετίας, χάρη στα νέα στηρίγματα που παρέχουν οι τραπεζικές μετοχές. 

Πιο συγκεκριμένα, στο μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αύξηση κατά 0,67% και διαμορφώνεται στις 955,71 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (949,39 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 951,66 έως 959,44 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 21 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες. 

Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις, με τη μετοχή της Alpha Bank να ενισχύεται άνω του 1,5% και να βάζει πορεία προς το 1,27 ευρώ. Από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία αυξάνεται κατά 1,4% και το 1,4 ευρώ. 

Μεμονωμένα στηρίγματα παρατηρούνται και στα μη τραπεζικά blue chips, όπου η μετοχή της Aegean απογειώνεται στο +3% και τα 5,4 ευρώ, ενώ οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ ακολουθούν με κέρδη περίπου 1,5%. 

Βέβαια, δεν λείπουν και οι επιλεγμένες ρευστοποιήσεις, με τις μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα και Σαράντης να υποχωρούν ελεγχόμενα κατά 0,8% και τη μετοχή του Τιτάνα να έπεται στο -0,7%. 

Συνέχεια στο εξαιρετικό ξεκίνημα

Η Λεωφόρος Αθηνών έχει ξεκινήσει εξαιρετικά μέσα στο 2022, με τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη να μετράει συνολικά κέρδη της τάξης άνω του 6%, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014.  

Η απόφαση δε, της Fitch να αναθεωρήσει σε θετικό το outlook της Ελλάδας, προμηνύοντας μια μελλοντική αναβάθμιση της κύριας αξιολόγησης (βρίσκεται στο ΒΒ), αναμένεται να στηρίξει έτι περισσότερο αυτό το ανοδικό ξέσπασμα.  

Στο θετικό κλίμα συμβάλουν και οι προοπτικές του τραπεζικού τομέα, ο οποίος έχει επιτέλους πάρει μπρος, αναλαμβάνοντας τα ηνία της αγοράς. Δεν είναι τυχαίο ότι ολοένα και περισσότεροι οίκοι σπεύδουν να αναβαθμίσουν τις τιμές στόχους των τραπεζικών μετοχών.  

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι για την πορεία της Λεωφόρου Αθηνών, παρά το γεγονός ότι ελλοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι, όπως ο υψηλός πληθωρισμός, η προοπτική αύξησης των επιτοκίων, αλλά και η ενεργειακή κρίση.  

Με κέρδη 1,4% οι τράπεζες  

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, ο τραπεζικός κλάδος ενισχύεται κατά 1,4% και διαμορφώνεται στις 652,08 μονάδες, δίνοντας συνέχεια στην ανοδική κίνηση της τελευταίας περιόδου, η οποία έχει φέρει τον δείκτη σε υψηλό 23 μηνών.  

Η μετοχή της Alpha Bank αυξάνεται κατά 1,7% και υπερβαίνει το επίπεδο του 1,27 ευρώ, παραμένοντας στις κορυφαίες επιλογές του 2022 (σωρευτικά κέρδη 16%), ενώ κατά 1,2% ενισχύεται η μετοχή της Πειραιώς, η οποία προσπαθεί να προσεγγίσει εκ νέου το 1,5 ευρώ.  

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank βρίσκεται στο +0,9% και το 1 ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να διαπραγματεύεται στο +1% και να καθορίζεται στα 3,18 ευρώ, οριακά κάτω από τα 3,2 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank 1,72% 1,2712 ευρώ  
  • Eurobank 0,70% 1,007 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα 1,08% 3,183 ευρώ  
  • Πειραιώς 1,22% 1,415 ευρώ  

Προβάδισμα των αγοραστών  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίηση, η μετοχή της Aegean ξεχωρίζει στο +3% και τα 5,4 ευρώ, έχοντας ως άξιους συμπαραστάτες τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ, οι οποίες ενισχύονται κατά 1,5% και κατά 1,7%, αντίστοιχα. 

Κέρδη άνω του 1% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των Viohalco – ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ενώ η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola βρίσκεται στο +0,9%. Στον αντίποδα, οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα – Σαράντης υποχωρούν ελεγχόμενα κατά 0,8%. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της ΑΒΑΞ ενισχύεται δυναμικά κατά 3,6%, με τη μετοχή της Autohellas να έπεται στο +1,9%, τη μετοχή της Κρι – Κρι στο +1,4% και τη μετοχή της Red στο +1,3%.  

Συνολικά, 60 μετοχές κινούνται ανοδικά, 38 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 20 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 70,7 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς             

Διαβάστε επίσης:   

Prodea: Απόκτηση ακινήτων για την ανέγερση «πράσινου» κτιριακού συγκροτήματος  

ΔΕΗ: Στα 14 ευρώ ανεβάζει την τιμή-στόχο η Alpha Finance 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News