Business & Finance Δευτέρα 10/01/2022, 18:20
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Βουτιά 500 μονάδων για τον Dow Jones – Στο κόκκινο και η Ευρώπη

Απώλειες 1,6% για τον Stoxx 600

Αγορές: Βουτιά 500 μονάδων για τον Dow Jones – Στο κόκκινο και η Ευρώπη

Υπό κλοιό έντονων πιέσεων τελούν σήμερα τα ξένα χρηματιστήρια, με τις μετοχές στις ΗΠΑ να εμφανίζουν το μεγαλύτερο αρνητικό σερί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς η προοπτική των υψηλότερων επιτοκίων και ο επίμονος πληθωρισμός προκαλεί αλλεπάλληλους τριγμούς. 

Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 500 μονάδες (-1,38%) και διαμορφώνεται στις 35.732 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατρακυλάει στο -2,35% και τις 15.584 μονάδες.  

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος βρίσκεται στο -1,7% και τις 4.599 μονάδες. 

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην αγορά είναι το γεγονός ότι ο δείκτης φόβου VIX σκαρφαλώνει σήμερα στο +20% και τις 22,47 μονάδες, ενώ η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ πραγματοποιεί άλμα στο 1,8%. 

Η εν εξελίξει αναταραχή συνιστά απόρροια της απόφασης της κεντρικής τράπεζας να τερματίσει την υπερχαλαρή νομισματική πολιτική και να ξεκινήσει τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων. 

Σήμερα, μάλιστα, η Goldman Sachs εκτίμησε ότι μέσα στο 2022 θα λάβουν χώρα τέσσερις γύροι επιτοκιακών αυξήσεων και όχι τρεις, όπως αναμενόταν μέχρι πρότινος. 

Σε αυτή την αναθεώρηση, μεγάλο ρόλο διαδραμάτισε το επίμονα υψηλό ενεργειακό κόστος, το οποίο διατηρεί τις πληθωριστικές πιέσεις και ναρκοθετεί τα περιθώρια κέρδους επιχειρήσεων και βιομηχανιών. 

Την Τετάρτη, εξάλλου, οι αμερικανικές αρχές θα δημοσιεύσουν τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Δεκεμβρίου, με όλες τις ενδείξεις να προμηνύουν μια νέα άνοδο. 

Το κύμα ρευστοποιήσεων επεκτείνεται και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να τερματίζει στις 478 μονάδες, υποχωρώντας κατά 1,6%. 

Αντίστοιχες πιέσεις καταγράφονται και στα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου, με τον γερμανικό DAX να κλείνει στο -1,2%, τον γαλλικό CAC 40 στο -1,3%, τον ιταλικό FTSE MIB στο -1,1% και τον βρετανικό FTSE 100 στο -0,7%. 

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης ανήλθε στο 5% τον Δεκέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο από την ίδρυση του ευρώ. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Bitcoin: Το χειρότερο ξεκίνημα έτους από το 2012

Χρηματιστήριο: Δυναμικό comeback με τις τράπεζες σε υψηλό 8 μηνών

Goldman Sachs: Βλέπει τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed φέτος

Οκτώ γραφήματα που δείχνουν ότι οι φούσκες των αγορών «ξεφουσκώνουν»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News