Business & Finance Δευτέρα 18/10/2021, 16:39
ΑΓΟΡΕΣ

Το πλουσιότερο 10% ελέγχει 9 στις 10 μετοχές της Wall Street

Έρευνα της Federal Reserve

Το πλουσιότερο 10% ελέγχει 9 στις 10 μετοχές της Wall Street

Στα χέρια του πλουσιότερου 10% βρίσκεται το 89% των μετοχών του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, μια επίδοση ρεκόρ η οποία αντανακλά την ολοένα και μεγαλύτερη ανισότητα στην κατοχή πλούτου. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve, παράλληλα, μέσα στην πανδημία το πλουσιότερο 1% κέρδισε περισσότερα από 6,5 τρισ. δολάρια σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, ενώ το φτωχότερο 90% αποκόμισε 1,2 τρισ. δολάρια. 

Το μεγαλύτερο ποσοστό ανισότητας καταγράφηκε στο β’ τρίμηνο του 2021, όταν το φτωχότερο 90% ήλεγχε μόλις το 11% των μετοχών της Wall Street. 

Ένας από τους λόγους της δημιουργίας πλούτου κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, ήταν ο σχεδόν διπλασιασμός της Wall Street από τη βουτιά του Μαρτίου του 2020 έως σήμερα. 

Ωστόσο, και σε σύγκριση με την προ-πανδημίας περίοδο (Ιανουάριος 2020), η άνοδος των αμερικανικών δεκτών αγγίζει το 40%, κάτι το οποίο -όπως αποδείχθηκε- ενέτεινε το πρόβλημα της ανισότητας. 

Δεν είναι τυχαίο ότι το πλουσιότερο 1% ελέγχει το 32% των μετοχών και των αμοιβαίων κεφαλαίων, το υψηλότερο ποσοστό όλων των εποχών. 

Κι όλα αυτά, ενώ ο αριθμός των νέων επενδυτών στην αμερικανική αγορά εκτοξεύθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, χάρη και στις ηλεκτρονικές χρηματιστηριακές εφαρμογές, όπως αυτή της Robinhood. 

Στην εν λόγω πλατφόρμα, ενδεικτικά, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών δημιουργήθηκαν 10 εκατ. νέοι λογαριασμοί, ο συνολικός αριθμός των οποίων ανέρχεται πλέον σε 22 εκατομμύρια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News