Business & Finance Δευτέρα 6/12/2021, 20:29
ΑΓΟΡΕΣ

Προεξόφλησαν οι αγορές την Όμικρον; Άλμα 600 μονάδων για τον Dow Jones

Ανοδικά οι μετοχές σε ΗΠΑ, Ευρώπη

Προεξόφλησαν οι αγορές την Όμικρον; Άλμα 600 μονάδων για τον Dow Jones

Αντίδραση βγάζουν οι αγορές διεθνώς, μετά τις σημαντικές απώλειες των δύο προηγούμενων εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να προεξοφλούν ότι η μετάλλαξη Όμικρον δεν πρόκειται να επηρεάσει δραματικά την πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. 

Είναι ενδεικτικό ότι ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones στη Wall Street εκτινάσσεται κατά τουλάχιστον 727 μονάδες και διαμορφώνεται στις 35.307 μονάδες (άνοδος +2,10%), με τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 να ακολουθεί κοντά στο +1% και τις 4.577 μονάδες.  

Η αισιόδοξη εικόνα επιβεβαιώνεται κι από το γεγονός ότι η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρείται στις μετοχές, οι οποίες συνδέονται με το άνοιγμα της οικονομίας, όπως για παράδειγμα η ενέργεια, η βιομηχανία και οι αερομεταφορές. 

Η μετοχή της United Airlines και της Delta Airlines αυξάνονται κατά τουλάχιστον 5%, με τη μετοχή της Carnival να έπεται στο +3% και τη μετοχή της Wynn Resorts στο 2%. 

Αν και η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στην εξέλιξη της πανδημίας, οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι ναι μεν η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, αλλά δεν είναι περισσότερο θανατηφόρα. 

Αυτό, όπως είναι εύλογο, βοηθάει στη βελτίωση του κλίματος αλλά και στην επαναφορά των αγοραστών, οι οποίοι -μετά τη μεταβλητότητα των τελευταίων εβδομάδων- βλέπουν νέες ευκαιρίες τοποθέτησης.  

Θετικό κλίμα και στην Ευρώπη

Θετικό είναι το κλίμα και στην Ευρώπη, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να ενισχύεται κατά 1,3% και τις 470 μονάδες, με τον κλάδο της ενέργειας να ηγείται της ανόδου και να διαμορφώνεται στο +2,3%. Αναλυτικά: 

  • DAX +1,55% 15.405 μονάδες 
  • FTSE 100 +1,63% 7.238 μονάδες 
  • CAC 40 +1,71% 6.881 μονάδες 
  • FTSE MIB +2,18% 26.505 μονάδες 
  • PSI 20 +1,60% 5.504 μονάδες 
  • IBEX 35 +2,3% 8.432 μονάδες 

Συνεχίζονται οι πιέσεις στην τεχνολογία

Από την άλλη πλευρά, πάντως, οι απώλειες για τις υψηλού αποτίμησης τεχνολογικές μετοχές εξακολουθούν να πιέζουν τον αμερικανικό Nasdaq, ο οποίος δεν μπορεί να ακολουθήσει την ανοδική αντίδραση της υπόλοιπης αγοράς. 

Αποτέλεσμα είναι ο τεχνολογικός δείκτης να παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στις 15.100 μονάδες, με τη μετοχή της Nvidia να διολισθαίνει κατά 5% και τη μετοχή της Tesla κατά 2%.  

Οι επίμονες πιέσεις στον κλάδο συνδέονται με την πρόθεση της Federal Reserve να προχωρήσει σε ταχύτερο τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων, αποσύροντας τη φθηνή ρευστότητα από τις αγορές υπό τον φόβο του πληθωρισμού. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Αμετακίνητος ο Γ.Δ. – Στα «τάρταρα» ο τζίρος

Bitcoin: Συνεχίζει την καθοδική του πορεία, υπό των 48.000 δολαρίων 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News