ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Δυναμικό comeback με τις τράπεζες σε υψηλό 8 μηνών

Στο +1,32% και τις 918 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Δυναμικό comeback με τις τράπεζες σε υψηλό 8 μηνών

Μία ανάσα από τις αντιστάσεις των 920 μονάδων έφθασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έλαβε σημαντικά στηρίγματα από τις τράπεζες και τη μετοχή της Coca – Cola, ενόσω οι επενδυτές ανέβασαν αισθητά ρυθμούς, για πρώτη φορά μετά από αρκετές εβδομάδες. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική άνοδο κατά 1,32% και ενισχύθηκε στις 918,41 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 12 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (906,48 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 14 μονάδες (από 909,67 έως 923,92 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτινάσσεται σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 97,5 εκατ. ευρώ (το υψηλότερο επίπεδο από τις 30 Νοεμβρίου του 2021). 

Ο τραπεζικός κλάδος ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής, με τα κέρδη να φθάνουν το 5% για τη μετοχή της Alpha Bank, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ξεπέρασε το τεχνικό σημείο των 3 ευρώ, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια.

Εξαιρετική ήταν η εικόνα και στις μετοχές των Πειραιώς – Eurobank, οι οποίες αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 3% και συνέβαλαν στη διαμορφώθηκε του κλαδικού δείκτη σε υψηλό οκτώ μηνών.   

Το ανοδικό momentum ενισχύθηκε έτι περισσότερο από τη δεικτοβαρή μετοχή της Coca – Cola, η οποία φλέρταρε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με τα 32 ευρώ. Από κοντά ακολούθησε και η μετοχή της Jumbo, η οποία υπερέβη το όριο των 13 ευρώ, παρέχοντας σημαντικά στηρίγματα στην ελληνική αγορά.  

Επέστρεψαν οι επενδυτές 

Η αύξηση του όγκου των συναλλαγών (άνω των 40 εκατ. τεμαχίων) αποτέλεσε ένα, αν μη τι άλλο, θετικό σημάδι για τη μετέπειτα πορεία της Λεωφόρου Αθηνών, η οποία το τελευταίο διάστημα είχε εγκλωβιστεί στη στασιμότητα και στη συσσώρευση.  

Μάλιστα, η σημερινή ανοδική κίνηση έλαβε χώρα κόντρα στο πτωτικό κλίμα των διεθνών αγορών, όπου ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφάνισε πτώση κατά 1,2% και ο γερμανικός DAX σημείωσε κάμψη κατά 1%.   

Το επενδυτικό ενδιαφέρον, άλλωστε, αναμένεται αρκετά ζωηρό την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς η ελληνική οικονομία περιμένει δύο σημαντικές εξελίξεις. Αφενός τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, αφετέρου την ετυμηγορία του οίκου αξιολόγησης Fitch.   

Τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, εκτός απροόπτου, θα καταδείξουν μια περαιτέρω αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή (ενδεχομένως και πάνω από το 5%), κάτι που εντείνει τις πιέσεις στην τσέπη των φορολογούμενων, σε συνδυασμό με την εν εξελίξει ενεργειακή κρίση.   

Συγχρόνως, ο αμερικανικός οίκος Fitch θα δημοσιεύσει το πρώτο report για την ελληνική οικονομία, με τους επενδυτές να προσδοκούν μια πιθανή αναβάθμιση -έστω του outlook- η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως τα τέλη του 2022 ή στις αρχές του 2023.  

Σε υψηλό 8 μηνών οι τράπεζες   

Όπως προαναφέραμε, ο τραπεζικός κλάδος ανέλαβε ευθύς εξαρχής ηγετικό ρόλο στη σημερινή συνεδρίαση της Λεωφόρου Αθηνών, καθώς κατέγραψε ισχυρή άνοδο κατά 3,90% και καθορίστηκε στις 619,34 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Μαΐου.  

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία εκτινάχθηκε κατά 5,2% και έφθασε στο τεχνικό σημείο του 1,15 ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να ακολουθεί στο +3,4% και να υπερβαίνει το όριο των 3 ευρώ.   

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς αυξήθηκε κατά 3% και διαμορφώθηκε στο 1,35 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ενισχύθηκε δυναμικά κατά 3,3% και σταθεροποιήθηκε στις παρυφές του ορίου του 1 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank 5,18% 1,157 ευρώ   
  • Eurobank 3,33% 0,9868 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα 3,41% 3,09 ευρώ   
  • Πειραιώς 3,03% 1,358 ευρώ   

Ανοδικά τα blue chips   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Jumbo ξεχώρισε στο +3,5% και τα 13,1 ευρώ, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τα θετικά οικονομικά μεγέθη του 2021. Κέρδη κατά 2,5% εμφάνισε και η δεικτοβαρής μετοχή της Coca – Cola, η οποία προσέγγισε τα 32 ευρώ.   

Την ίδια ώρα, αύξηση κατά τουλάχιστον 1% παρουσίασαν οι μετοχές των Τιτάνα, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Motor Oil και Mytilineos, ενώ απώλειες κατέγραψε η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία τερμάτισε στο -1,6% και τα 8,9 ευρώ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης αυξήθηκε κατά 4,5%, με τη μετοχή της Παπουτσάνη να έπεται στο 2% και τη μετοχή της ΕΧΑΕ στο +1%. Αντίθετα, η μετοχή της Intracom έκλεισε με απώλειες 3,2%. 

Συνολικά, 84 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 40 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 11 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 68,1 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς 

Διαβάστε επίσης:    

Τα ορόσημα του Ιανουαρίου για την ελληνική οικονομία  

Παπουτσάνης: Αυξημένος κατά 34% ο κύκλος εργασιών το 2021  

Καραμολέγκος: Τα σχέδια της εταιρείας μετά την έξοδο από το ΧΑ 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News