Business & Finance Τρίτη 18/01/2022, 19:31
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στα ύψη οι αποδόσεις – Στο 1,60% της ελληνικής 10ετίας

Ομόλογα: Στα ύψη οι αποδόσεις – Στο 1,60% της ελληνικής 10ετίας

Μετά τις αρχικές πιέσεις που έφεραν τις αποδόσεις των γερμανικών 10ετών κοντά στο μηδέν, το κόστος δανεισμού κατάφερε να πάρει μία «ανάσα» καθώς οι ανοδικές πιέσεις κρίθηκαν υπερβολικές. Αφορμή η εκτίναξη των αποδόσεων στην αμερικανική αγορά σε υψηλά δύο ετών, καθώς οι αγορές εκδηλώνουν ανησυχίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα προχωρήσει σε περισσότερες από τρεις επιτοκιακές αυξήσεις φέτος. 

Η αμερικανική αγορά κρατικού χρέους γνώρισε στην αρχή της συνεδρίασης έντονο sell off, που οδήγησε την απόδοση του 10ετούς στο 1,85%, για να επανέλθει λίγο αργότερα στο 1,81%. Αντίστοιχα και το διετές “είδε” την απόδοσή του να ξεφεύγει πάνω από το 1% για πρώτη φορά εδώ και δύο έτη.

Από κοντά και το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία που δοκίμασε αρχικά το επίπεδο του -0,002%, το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2019, όπως επίσης και οι αποδόσεις του πενταετούς και διετούς που εκτινάχθηκαν προς στιγμή στο -0,324% και -0,553%. Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021 και η απόδοση του 30ετούς που διαμορφώθηκε στο 0,289%.

«Με τις πιέσεις από τα αμερικανικά ομόλογα να επαναλαμβάνονται χθες το πρωί, η αγορά παραμένει ευάλωτη και οι αποδόσεις των bunds είναι πλέον πολύ πιθανόν να δοκιμάσουν το μηδενικό επίπεδο σε σύντομο χρονικό διάστημα», σημειώνουν αναλυτές της Commerzbank.

Στα ύψη οι αποδόσεις και στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, εν αναμονή της νέας εξόδου της Αθήνας στις αγορές με 10ετές ομόλογο. Η απόδοση του 10ετούς εκτοξεύθηκε στο 1,60%, με το spread στις 170 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού ξέφυγε στο 0,74%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ αυξήθηκε στα 142 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 78 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία.

Ο παράγοντας που συγκράτησε τις αποδόσεις είναι ο γεωπολιτικός, ειδικά αφότου οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης με σημείο αιχμής το Ουκρανικό ζήτημα κατέρρευσαν, με την επέμβαση της Ρωσίας στο Κίεβο να αποτελεί μόνιμη ανησυχία. Οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα εξισορροπούν κάπως την αγορά τις επόμενες εβδομάδες, παρότι ο τόνος επιστρέφει στις συζητήσεις για τις επιτοκιακές αυξήσεις στις ΗΠΑ, που αναμένεται να πιέσουν και πάλι ανοδικά τις αποδόσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αναφέρουν αναλυτές της Unicredit.

Στην άνοδο των αποδόσεων συνέβαλαν εν μέρει αφενός η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας που αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και αφετέρου η νέα προσφορά. Η Γερμανία άντλησε 3,22 δισ.ευρώ από την έκδοση πενταετούς με μέση απόδοση -0,58%, ενώ το Βέλγιο εξέδωσε νέο 10ετές αντλώντας 5 δισ.ευρώ με τη ζήτηση να ξεπερνά τα 21 δισ.ευρώ. 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News