ΑΓΟΡΕΣ

Ουκρανικές «νάρκες» στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Πτώση 3% για την Coca Cola

Στο -0,7% και τις 949 μονάδες ο Γ.Δ.

Ουκρανικές «νάρκες» στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Πτώση 3% για την Coca Cola

Υπό πίεση βρέθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υπέστη τον αντίκτυπο των ευρωπαϊκών αγορών, ως απόρροια των ουκρανικών ανησυχιών. Ωστόσο, κατάφερε να απορροφήσει ένα μέρος των απωλειών και να αποφύγει τα χειρότερα.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια πτώση κατά 0,70% και υποχώρησε στις 949,26 μονάδες, κοντά στο χαμηλό ημέρας, χάνοντας λίγο περισσότερο από 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (955,93 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 18 μονάδες (από 946,45 έως 964,33 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας μετά βίας τα 50 εκατομμύρια ευρώ,  

Παρά το (διστακτικά) θετικό ξεκίνημα, η εικόνα στο ταμπλό άλλαξε άρδην, με τη μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola να βρίσκεται στην κορυφή των πωλήσεων, χάνοντας άνω του 3%. Κατά σχεδόν 1,5% μειώθηκε και η μετοχή της Jumbo, ως αποτέλεσμα των αδύναμων πωλήσεων του Ιανουαρίου.  

Απώλειες κατά 1,5% σημείωσε, επίσης, η μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας δεν κατάφερε να γλιτώσει των ρευστοποιήσεων, με αποτέλεσμα να τερματίσει στο -1,3% και τα 3,6 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε στο -2%.

Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη προσπαθεί να παράσχει η μετοχή της Quest Συμμετοχών, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,5% και επανήλθε άνω των 19 ευρώ. Κέρδη άνω του 1% εμφάνισαν και οι μετοχές των Ελλάκτωρ – ΔΕΗ. 

Συνέχεια στη συσσώρευση  

Η Λεωφόρος Αθηνών, όπως αποδείχθηκε και σήμερα, δίνει συνέχεια στην πολυήμερη συσσώρευση και διατηρείται εντός του στενού εύρους των 920 – 970 μονάδων, το οποίο έχει παγιωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.   

Εφόσον δεν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στην Ουκρανία και οι ξένες αγορές αποφύγουν τη διόρθωση, το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να υπάρξει μια ανοδική κίνηση προς τις 1.000 μονάδες, τον πρώτο μεγάλο στόχο της αγοράς.  

Σήμερα, πάντως, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,3% και τις 454 μονάδες, ενώ απώλειες κοντά στο 2% παρουσιάζει ο γερμανικός δείκτης DAX. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, o βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ξεκίνησε με απώλειες άνω των 200 μονάδων. 

Στο μεταξύ, το βράδυ της Παρασκευής, ο οίκος αξιολόγησης Fitch προέβη στην αναβάθμιση της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών, επικαλούμενος την τόνωση της κερδοφορίας και τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.   

Το προσεχές διάστημα, παράλληλα, θα ξεκινήσει η δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων για το δ’ τρίμηνο του 2021, κάτι που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει μοχλό εξελίξεων για αρκετές μετοχές, ιδίως για όσες έχουν μείνει πίσω.   

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους ελλοχεύοντες κινδύνους, με κυριότερο όλων την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Εξάλλου, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές «ποντάρουν» πλέον σε μια άμεση αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.   

Μικρές απώλειες στις τράπεζες  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος απώλεσε το θετικό πρόσημο και επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος, καθώς τερμάτισε στο -0,83% και τις 722,87 μονάδες. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία μειώθηκε κατά 2% και υποχώρησε στο 1,35 ευρώ. Κατά περίπου 1,6% διολίσθησε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία βρέθηκε κάτω από τα επίπεδα των 3,7 ευρώ.  

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε σχεδόν αμετάβλητη στο 1,56 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank κινήθηκε αντίρροπα και κατάφερε να ενισχυθεί κατά σχεδόν 0,7% και το 1,14 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank –2,03% 1,352 ευρώ   
  • Eurobank +0,66% 1,145 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα -1,59% 3,66 ευρώ   
  • Πειραιώς -0,13% 1,562 ευρώ   

Επικράτηση των πωλητών   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola απώλεσε το 3% της αξίας της και περιορίστηκε στα 28,2 ευρώ. Κατά 1,5% υποχώρησαν και οι μετοχές των Jumbo, Viohalco, Aegean και ΟΠΑΠ. Η μετοχή της Σαράντης μειώθηκε κατά 1%. 

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Quest Συμμετοχών αυξήθηκε στο +2,5% και επανήλθε άνω των 19 ευρώ. Κατά 1,8% ενισχύθηκε και η μετοχή της Ελλάκτωρ, με τη μετοχή της ΔΕΗ να έπεται στο +1,1% και τα 8,70 ευρώ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Autohellas διαπραγματεύτηκε στο +3% και τα 10,4 ευρώ, ενώ η μετοχή της Epsilon υποχώρησε κατά 3,6%. Απώλειες κατά τουλάχιστον 2% παρουσίασαν οι μετοχές των ΑΒΑΞ, ΕΧΑΕ και Πλαστικά Θράκης. 

Συνολικά, 31 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 73 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 16 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 69,9 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.    

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς         

Διαβάστε επίσης:       

Τα επόμενα deals, οι στρατηγικές επενδύσεις και οι πλειστηριασμοί   

Jumbo: Πτωτικά κινήθηκαν οι πωλήσεις τον Ιανουάριο    

Γ. Σάμιος (Folli Follie): Επιστροφή του ομίλου σε κερδοφορία το 2023 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News