Business & Finance Δευτέρα 21/02/2022, 17:40
ΑΓΟΡΕΣ

Βυθίζεται το ρωσικό χρηματιστήριο – Με φόντο τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Βυθίζεται το ρωσικό χρηματιστήριο – Με φόντο τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Στο κόκκινο βρίσκονται τα ρωσικά χρηματιστήρια, αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας, όπου συζητείται το ενδεχόμενο αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των αυτονομιστικών περιοχών.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Πούτιν μιλώντας στο πλαίσιο αυτό προς υψηλόβαθμους αξιωματούχους ασφαλείας, κατηγόρησε την Ουκρανία για την πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων στο ρωσοουκρανικό σύνορο, ενώ τόνισε επίσης ότι η στήριξη που προσέφεραν οι δυνάμεις της Δύσης προς το Κίεβο οδήγησαν σε αύξηση των απειλών προς τη Μόσχα.

Πριν ανακοινωθεί οποιαδήποτε απόφαση από το Συμβούλιο, Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης πως θα στηρίξουν τυχόν απόφαση περί αναγνώρισης των αυτονομιστικών περιοχών ως ανεξάρτητων.

«Δεν πρόκειται για μια τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η συνεδρίαση θα είναι ευρεία» ξεκαθάρισε το Κρεμλίνο δια του Ντμίτρι Πεσκόφ. Αξίζει να σημειωθεί πως όπως έγινε γνωστό νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να βρεθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μετά από διαμεσολάβηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Επίσης, υπενθυμίζεται πως η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι κατέστρεψε δύο στρατιωτικά οχήματα της Ουκρανίας, τα οποία μπήκαν σε ρωσικό έδαφος. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η είδηση θα πρόκειται για την πρώτη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών από τη στιγμή που κινητοποιήθηκαν 190.000 Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα πριν από μερικές εβδομάδες.

Οι σημερινές εξελίξεις με φόντο την ένταση που επικρατεί στο ρωσο-ουκρανικό σύνορο τις τελευταίες ημέρες, οδήγησαν τα ρωσικά χρηματιστήρια σε απώλειες. Ο δείκτης RTS κινείται στο -13,3%, ενώ επίσης στο κόκκινο με απώλειες της τάξης του 10,57% βρίσκεται και ο δείκτης MOEX. Από την έναρξη της συνεδρίασης ο MOEX σημείωσε ζημίες έως και 14,2%.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη υποχώρηση που έχει σημειώσει ο δείκτης από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008.

Δηλώσεις Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε συγκεκριμένα ότι είναι απαραίτητο να εξεταστεί η έκκληση των ηγετών των ρωσόφωνων αυτονομιστών στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, οι οποίοι κάλεσαν τον Ρώσο πρόεδρο να αναγνωρίσει επισήμως τις περιοχές τους ως ανεξάρτητες. 

Όπως διευκρίνισε ο Πούτιν, δεν εξετάζεται η ένωση των δύο περιοχών με τη Ρωσία, ωστόσο τόνισε ότι σήμερα αναμένεται να ληφθεί μια απόφαση επί του ζητήματος.

Κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, ο Πούτιν ανέφερε πως θα αυξανόταν σημαντικά η απειλή για τη Ρωσία, αν η Ουκρανία εντασσόταν στο ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται πως αν και οι ρωσόφωνοι – φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν κηρύξει μονομερώς ήδη από το 2014 την «ανεξαρτησία» των επονομαζόμενων «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, η Μόσχα ακόμη δεν έχει επισήμως αναγνωρίσει τις εν λόγω «δημοκρατίες» με τις οποίες ωστόσο διατηρεί στενούς δεσμούς.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανικές «νάρκες» στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Πτώση 3% για την Coca Cola

Ευρώπη: Άνοιγμα εβδομάδας με τα χρηματιστήρια να επεκτείνουν τις απώλειες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News